Ali ovog ponedjeljka je objavljena revolucionarna studija koja potpuno mijenja ovu ideju. Rad analizira podatke iz nekoliko orbitalnih sondi, kao i desetine potresa koje je snimio Insight , NASA-ina svemirska letjelica smještena u blizini ekvatora crvene planete koja je prva snimila seizmička kretanja na Marsu.

Zaključci studije su uvjerljivi: u podzemlju Elysium Planitia, jedne od najvećih marsovskih ravnica, nalazi se područje s trenutnom vulkanskom aktivnošću koje ima prečnik od oko 4.000 kilometara, što je koliko i površina cijele zapadne Evrope. Studija naglašava da Mars postaje treća planeta u unutrašnjem solarnom sistemu sa poznatim aktivnim vulkanizmom, zajedno sa Zemljom i Venerom.

Odgovorni za rad su Adrien Broquet i Jeff Andrews-Hanna , naučnici iz Lunarne i planetarne laboratorije Univerziteta Arizona (SAD). Obojica su analizirali različite skupove podataka koje su preuzele različite svemirske sonde koje su proučavale crvenu planetu decenijama, kao što su Mars Global Surveyor i Mars Reconnoissance Orbiter, oba iz NASA-e.

Zbrajajući nedavne dokaze Insighta , oba istraživača zaključuju da je najvjerovatnije objašnjenje postojanje velikog kamenog kanala koji povezuje unutrašnji omotač planete s korom. Visoka seizmička aktivnost koju je uhvatila NASA svemirska letjelica ukazuje da je ovo područje "aktivno" i da možda već postoje naslage lave u podzemlju, navode autori studije objavljene u Nature Astronomy.

Adrien Broquet objašnjava: „U drugom radu naše grupe pronašli smo najnoviji slučaj vulkanizma u historiji Marsa; mala naslaga pepela prečnika oko 20 kilometara. Njegova starost je 50.000 godina, što znači jučerašnji dan u geološkom smislu. Sve nam to govori da je ova regija trenutno aktivna.”