Maroko je zabranio distribuciju francuskog sedmičnika "Marianne" zbog objavljivanja karikature Poslanika Muhameda. Prema tvrdnjama marokanskog medija Le360, na ovaj način vlasti potvrđuju da su "islam, kao i sve monoteističke religije i poštovanje koje im pripada, crvena linija".

“Ni izjava ni lakoća pokazana na bitnom, a time i osjetljivom pitanju za više od 1,5 milijardi muslimana u svijetu, ni izbor trenutka, uoči svetog mjeseca ramazana, nisu doveli do bilo kakvog oblika tolerancije...Sedmičniku "Marianne", poznatom po svom senzacionalističkom tonu, ali s uređivačkom linijom koja miluje ekstreme, broj od 29. februara je zaplijenjen u Maroku i zabranjena je njegova distribucija," dodaje se u tekstu.

Motiv za zabranu je karikatura Poslanika čiji se lik "ne ustručavaju iskriviti, čak i okaljati, kako bi se što više novina prodalo. S obzirom na toliki nedostatak obzira i poštovanja prema islamu, kakav se događa sa svim monoteističkim religijama, Maroko je reagirao".

Dodaje se kako je sedmičnik 2011. čitatelje "nagradio dosjeom na 40 stranica pod provokativnim naslovom "Francuska-Evropa. Zašto je islam strašan", gdje se klišeji o vjeri žestoko natječu sa stigmatizacijom. Prije, tokom i poslije, "Marianne" nije prestajao sa člancima koji su bili jasno i otvoreno neprijateljski nastrojeni prema islamu i njegovim simbolima. Primjera je mnogo, a vi samo u bilo koju tražilicu upišite “Marianne” i “Islam” i vidjetće te."

“Islamofobija”, podvlači marokanski medij, “budući da je o tome riječ, također je jedina zajednička nit koja se ne mijenja u novinama koje su tokom godina potpuno promijenile uređivačku liniju, idući od ljevičarskog časopisa s kraja 1990-ih, pod vodstvom Jean-Françoisa Kahna i Mauricea Szafrana, do časopisa suverenističke Francuske često asimilirane s ekstremnom desnicom".

Drugio marokanski medij, Digital, podsjeća da je francuski sedmičnik "trenutno u vlasništvu češkog milijardera Daniela Kretínskyja, a u režiji Natache Polony, koju njene kolege lahko svrstavaju u kategoriju 'neokonzervativaca' ili čak 'reaktivnih intelektualaca“. Objavljivanje karikatura Poslanika bilo je razlogom napada 2015. godine na francuski list Charlie Hebdo, iza kojeg je ostalo 12 ubijenih osoba.