Wall Street je cijeli svijet upoznao kroz holivudske filmove, najčešće kroz filmove o moći, bogatstvu i pohlepi. Na Wall Streetu smještene su najznačajnije finansijske institucije na svijetu, poput njujorške berze, a tu su i sjedišta najvećih i najmoćnijih američkih banaka. Kroz Wall Street protječe dobar dio svjetskog novca.

No, baš na današnji dan 1626. godine nizozemski kolonijalist Peter Minuit kupio je Manhattan od Indijanaca Algonquina za 24 dolara. Koliko je vrijedilo 24 dolara tada, teško je reći, no, danas svaki centimetar Manhattana sigurno vrijedi barem toliko. Recimo, nedavno je u ovoj četvrti jedan stan prodat za više od 100 miliona dolara, što je rekordna cijena za stan u New Yorku. U prosjeku iznajmljivanje stana na Manhattanu mjesečno košta oko 3.000 maraka za stan od pedesetak kvadrata. Rijetki su sretnici koji mogu sebi priuštiti nekretninu u ovom dijelu New Yorka.

Koliko se novca vrti kroz Manhattan, odnosno kroz sami Wall Street, najbolje pokazuju plaće direktora banaka čije je sjedište u ovoj ulici. Tako prvi čovjek JP “Morgan Chasea” zarađuje 28 miliona dolara godišnje, u tu plaću su uračunate osnovna plaća, bonusi i dionice banke koje mu pripadaju. Direktori “Morgan Stanleyja” i “Goldman Sachsa” zarađuju po 22 miliona dolara, ostali “manji” bankari oko 20 miliona.

Šta bi na ovo rekao Indijanac Algonquina?! Zanimljivo, ulica Wall Street dobila je ime po zidu koji je bio izgrađen baš na ulici kako bi zaštitio grad od upada Indijanaca.