Majke i žene Srebrenice i Podrinja na Trgu Slobode u Tuzli održale su još jednom mirno okupljanje 11. dana u mjesecu u spomen na žrtve genocida nad Bošnjacima koji su počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS u julu 1995. godine, javlja Anadolija.
Nura Begović, članica Udruženja "Žene Srebrenice", ogorčena je neradom državnih institucija koje su angažovane u procesu ekshumacije i identifikacije žrtava genocida.

"Nezadovoljni smo radom pravosudnih institucija. Ne rade svoj posao i ogročene smo zbog toga. Ali, kada sve sagledamo, sve je do politike. Mi se ne bavimo politikom, ali politika sve diriguje. Žrtve se minimiziraju, a procesi protiv optuženih traju beskonačno dugo. Mi srećemo one koji su počinili genocid, mi njih znamo, ali prolaze godine. Zato tražimo istinu i pravdu. Hoćemo da institucije rade svoj posao", Nura Begović, koja je pozvala građanke i građane BiH na solidarnost sa žrtvama razornog zemljotresa u Turkiye i Siriji.

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa, osvrnula se na inicijativu da Srebrenica izgubi status opštine i postane mjesna zajednica.

"Srebrenica je bila grad kada mnogi drugi gradovi nisu postojali. Srebrenica je historijsko i kulturološko središte. Srebrenicu su raselili i ubili, ali neka ne zaborave da su i bijeli nišani u Potočarima stanovnici Srebrenice", kaže Hotić.

O istoj inicijativi govorila je i Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, koja ističe da se inicijativa nikad neće realizovati sve dok ima živih žrtava genocida nad Bošnjacima.

"I ranije su pokušavali na sve načine da minimiziraju genocid u Srebrenici. Ali ni jedna gumica ne može izbrisati ono što se dogodilo u Srebrenici pred očima cijelog svijeta, a to je genocid u zaštićenoj zoni UN-a", kaže Subašić.

Mirno okupljanje na Trgu slobode okončano je učenjem Fatihe za žrtve genocida.