Predsjednik Francuske Emmanuel Macron prisustvovao je ceremoniji obilježavanja 100. godišnjice Velike džamije u Parizu.

Na ovaj način je želio pokazati da kao predsjednik predstavlja sve segmente francuskog društva.

Lokalni mediji su objavili da je Macron u govoru na ceremoniji rekao da je Velika džamija kao "raj mira rođen iz oluje u historiji".

Kako je kazao, neće dozvoliti situaciju mržnje i nepovjerenja prema muslimanima u Francuskoj. Tokom posjete, Macron je obišao i izložbu pod nazivom "1922-2022, prvi pogledi, prvi kamen".

Macron je imama džamije Chems-Eddina Hafiza odlikovao Legijom časti, najvišim civilnim priznanjem koje dodjeljuje francuska država. Velika pariška džamija sagrađena je 1922. godine u čast oko 70.000 muslimana koji su umrli za Francusku tokom Prvog svjetskog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Stav je ranije pisao o glavnom imamo ove džamije u tekstu Glavni imam kao glas francuskog represivnog režima.

Velika džamija oaza je u Latinskoj četvrti, daleko od svijeta perifernih molitvenih centara koji su često pod nadzorom selefija. Izgrađena je dvadesetih godina prošlog stoljeća kao priznanje palim muslimanskim vojnicima Francuske. Gradnju je finansirao Alžir, a opisana je kao prva od francuskih džamija. Među muslimanima Francuske, a njih je između pet i šest miliona među 67 miliona stanovnika, koegzistiraju svi, od umjerenih, koji su skloni načelima sekularizma, do fundamentalista, koji propituju zakone Republike.

Chems-Eddine Hafiz rođen je u tada još uvijek francuskom Alžiru. Njegov stariji brat poginuo je u ratu za nezavisnost, a sestru tinejdžericu mučili su francuski padobranci. Devedesetih se nastanio kao advokat u Parizu i vratio francusku nacionalnost. Vješt u lobijima Pariza i Alžira, odlikovao ga je Nicolas Sarkozy. Kritiziran je i zbog toga što je kao advokat zastupao Veliku džamiju u postupku protiv književnika Michela Houellebecqa, koji je izjavio da je “islam najidiotskija religija”, a 2006. protiv novina Charlie Hebdo nakon prvog objavljivanja karikatura. Oba je procesa izgubio. Tražio je da suci postave granice slobode izražavanja, a kad je izgubio, prihvatio je presudu i nije se žalio na nju. Zbog svojih stavova, Hafiz ima policijsku zaštitu, uzima tablete za smirenje i ima problema sa spavanjem.