Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda konačno je spremno glasati o rezoluciji o prekidu vatre nakon intenzivnih pregovora između SAD-a i Ujedinjenih Arapskih Emirata, no dok se čeka glasanje u UN-u, stižu porazni podaci o ratu u Gazi.

Naime, stručnjaci tvrde da se izraelska vojna kampanja smatra jednom od najrazornijih u povijesti ratovanja te da je izraelska ofenziva uništila više od dvije trećine svih građevina u sjevernoj Gazi i četvrtinu zgrada u južnom području Khan Younis.

To proizlazi iz analize satelitskih podataka Copernicus Sentinel-1 koju su proveli Corey Scher iz CUNY Graduate Center i Jamon Van Den Hoek sa sveučilišta Oregon State. Obojica su stručnjaci za mapiranje štete tokom rata, piše Sky News.

"Gaza je sada drugačije boje kada ju promatrate iz svemira. Drugačije je teksture", rekao je Scher, koji je radio na mapiranju razaranja u nekoliko ratnih zona.

Ofenziva je izazvala više razaranja od uništenja Halepa između 2012. i 2016., ukrajinskog Mariupolja prošle godine ili, proporcionalno, savezničkog bombardiranja Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Između 1942. i 1945. saveznici su napali 51 veliki njemački grad, uništivši oko 40-50% njihovih urbanih područja, prema američkom vojnom povjesničaru Robertu Papeu.

‘‘To iznosi 10% zgrada diljem Njemačke, u usporedbi s više od 33% onih sravnjenih diljem Gaze, koja je daleko gušće naseljeno područje i mjeri samo 360 kvadratnih kilometara. Gaza je jedno od najintenzivnijih kažnjavanja civila u povijesti te jedna od najgorih bombaških kampanja ikad", zaključio je Pape, prenosi Jutarnji.