Halidu Čustoviću nedostajalo je 19 glasova da bi ušao u SO Gacko. Aktivisti izborne kampanje utvrdili su da je u glavnom centru za brojanje pronađeno 11 namjerno poništenih glasova, dok je poštom došlo 40 glasova.

Izborni dan pokazao je nekoliko zanimljivih činjenica. Za Čustovića je glasalo 50 građana srpske nacionalnosti. S druge strane, lista PDP-a dobila je šest glasova u Fazlagića Kuli, mjestu koje je u potpunosti naseljeno Bošnjacima. Na glasačkom mjestu Stepen glasalo je 14 Bošnjaka, a lista SDA je dobila svega pet glasova.

Od 30 raseljenih lica koja su bili na biračkim spiskovima, došla su samo 22 glasa, a od 80-ak glasača u Fazlagića Kuli, glasalo je svega 51. Sve skupa, više od pedeset glasova koji su bili više nego dovoljni da nakon skoro deceniju Bošnjaci dobiju predstavnika u SO Gacko. Zakazala je i dijaspora, koja se nije prijavila za glasanje jer ih se na taj način odlučilo glasati svega njih petnaestak.

Mnogo je razloga zbog čega Bošnjaci Gacka nisu odlučili glasati na lokalnim izborima. Puno je prepreka, jasno je, od Zakona o prebivalištu, kompliciranog procesa prijavljivanja za glasanje putem pošte, problema sa slanjem pošiljaka s glasovima, pandemije, no jedan od ključnih razloga jeste lijenost i potpuna nezainteresiranost za glasanje. Još je jedna prilika propuštena, a čini se da ih više neće ni biti, ako je suditi po raspoloženju Gačana u i van tog hercegovačkog grada