Manchester City će braniti osvojeni trofej i, sudeći prema kladionicama, ubjedljivi je favorit da i ove godine stekne naslov najbolje evropske ekipe. Najveći konkurenti Građanima su Real Madrid i Bayern Minhen, dok ostale ekipe imaju realno male šanse da 1. juna na kultnom Wembleyju podignu ušati trofej.

Bosnu i Hercegovinu će u ovosezonskom izdanju Lige prvaka predstavljati samo dvojica igrača - Amar Dedić u Salzburgu i Rade Krunić u Milanu. Naša država će u grupnoj fazi imati i sudiju Irfana Peljtu koji će u prvom kolu dijeliti pravdu u duelu bivših evropskih prvaka Feyenoorda i Celtica.

Ali ovo je historijska sezona UEFA Lige prvaka jer, kako je potvrdila krovna kuća evropskog fudbala, sezona 2024-25 biće potpuno drugačija sa 36 ekipa.

Biće to dramatično odstupanje od onoga na šta su navijači navikli. Od naredne sezone 36 klubova će učestvovati u Ligi prvaka i svi će biti na jednoj velikoj ligaškoj tabeli. Stari (sadašnji) format je imao 32 kluba podijeljena u osam grupa po četiri tima.

U prvenstvenoj fazi svi timovi će igrati po osam utakmica, četiri kod kuće i četiri u gostima.

Ovih 36 timova će biti podijeljeno u četiri šešira po devet. U prvom šeširu biće osvajač Lige prvaka i osam klubova sa najboljim koeficijentima. Šampioni najboljih domaćih liga i nosioci titule šampiona Lige prvaka više neće imati prioritet za prvi šešir. Šeširi od 2 do 4 su poredani prema klupskom koeficijentu. Svaki klub će biti izvučen da igra sa po dva tima iz svakog šešira - kod kuće i u gostima. Dakle, za razliku od trenutnog formata, klub iz prvog šešra će igrati protiv dva druga kluba iz prvog šešira.

Po pravilu, klubovi iz istog saveza neće biti žrebani jedan protiv drugog. Međutim, kako bi se izbjegao zastoj, timovi koji dolaze iz liga sa četiri ili više klubova mogu igrati jednu utakmicu protiv drugog tima iz iste zemlje.

Osam najboljih timova na tabeli ide direktno u osminu finala. Pozicije od devet do 24 će ući u plej-of da bi izborile ostalih osam mjesta u osmini finala. Timovi na pozicijama od 25. do 36. su eliminisani iz Evrope.

Za razliku od prethodnih sezona, nema ispadanja timova iz Lige šampiona u Ligu Evrope nakon prvenstvene faze. Kada je tim eliminisan, njegova evropska sezona je gotova.

Cilj novog sistema takmičenja jeste više utakmica, a to znači više novca, a najveći klubovi uvijek uzimaju veći dio prihoda od TV prava. Vrhunski timovi također žele igrati sadržajnije utakmice protiv svojih glavnih rivala u ranijoj fazi takmičenja - a to su i dobili.