Musk, koji je također osnivač i izvršni direktor kompanije za istraživanje svemira “SpaceX”, nedavno je pretekao osnivača “Amazona” Jeffa Bezosa kao najbogatiju osobu na svijetu jer je rastuća cijena dionica Tesle podigla njegovu neto vrijednost na oko 300 milijardi dolara.

Opisujući ga kao “klauna, genija, provokativnog tipa, vizionara, industrijalca, showmana”, Time je naveo širinu Muskovih nastojanja, od njegovog osnivanja “SpaceX-a” 2002. godine, do njegove uloge u stvaranju alternativne energetske kompanije “SolarCity” uz “Teslu”, koji je najvrednija automobilska kompanija na svijetu.

Časopis je istaknuo da njihovo godišnje priznanje nije nagrada, već “priznanje za osobu koja je najviše utjecala na događaje tokom godine, u dobru ili u zlu”. “Nagrada” je ranije dodijeljivana papama, zdravstvenim radnicima s ebolom i Greti Thunberg, ali i Hitleru i Staljinu. Godine 1982. otišla je u “ruke” “The Computera”.

No priznanje je izazvalo oštre kritike u SAD-u, gdje je Musk kontroverzna figura zbog svog stava prema porezima, protiveći se "porezu na milijardere" koji su neki predlagali. On, zajedno s drugim istaknutim super-bogatašima, prema ovogodišnjoj istrazi “Propublica”, plaća samo male porezne stope u odnosu na značajno povećanje svog ukupnog bogatstva između 2014. i 2018. godine. Musk je, otkrilo se, plaćao “stvarnu” stopu od 3,27%. Iako su legalne, stope otkrivaju neuspjeh američkih poreznih zakona da nametnu veće porzne stope na povećanje bogatstva koje proizlazi iz imovine.

Senatorica Elizabeth Warren  objavila je na Twitteru kako je odluka Timea istaknula potrebu za reformom poreznog zakona "kako bi osoba godine zapravo plaćala poreze i prestala oslobađati sve ostale".

Robert Reich, koji je služio kao sekretar za oblast rada u Clintonovoj administraciji, rekao je da je objava ličnosti godine dobar trenutak da podsjeti ljude kako je "nezakonito prijetio oduzimanjem dioničkih opcija ako se zaposlenici sindikalno udružuju", što se očito odnosi na tweet iz 2019. godine u kojem je Musk napisao: "Zašto plaćati sindikalne članarine i odustati od dioničkih opcija uzalud?"

Musk je također bio u središtu kontroverze 2020. godine umanjujući opasnosti od Covida u nizu tweetova i u početku je svoju tvornicu u sjevernoj Kaliforniji držao otvorenom unatoč lokalnoj naredbi da se ona koristi kao "sklonište", prije nego što je kasnije pod pritiskom zaustavio proizvodnju. Autor Kurt Eichenwald rekao je da je Musk "najgori izbor ikad".

Časopis Time također je primijetio kako Musk ima moć nad vojskom odanih sljedbenika (i ulagača) na društvenim mrežama, gdje “nabija na ražanj” moćnike, a također i regulatore koji pokušavaju držati pod kontrolom izvršnu vlast koja je daleko od tradicionalne.

Koristeći svojih 66 miliona sljedbenika na Twitteru, nudi neobične savjete svijetu i izluđuje čak i svoje vlastite sljedbenike i investitore uzburkavanjem tržišta.

Time je istaknuo Muskovo nedavno priznanje na Twitteru da je polovica njegovih twittova "nastala na porculanskom tronu". Govoreći o profilu provokativnog šefa, Time je nastavio s detaljnim opisom jedne od onih Muskovih tweet oluja na WC šolji prije nego što je zaključio: “Ovo je čovjek koji teži spasiti naš planet i nabaviti nam novi za naseljavanje.”

Izbor je doveden u pitanje i na Twitteru od korisnika koji su sugerirali da postoje osobe vrijednije ovogodišnjeg  priznanja od Elona Muska.