Trinaest evropskih zemalja, uključujući Poljsku i Finsku, već posjeduju moderne njemačke tenkove Leopard 2, koji su predstavljeni 1979. godine i od tada su nekoliko puta unapređivani, prema podacima think tanka Evropskog vijeća za vanjske odnose.

Ukupno je oko 2.000 Leopard 2 vozila raspoređenih širom Evrope, na različitim nivoima pripravnosti.

Svaki tenk sadrži top od 120 mm Smoothbore i mitraljez 7,62 mm; može dostići brzinu od 70 km na sat, ili 50 km/h kada je van ceste, što čini upravljivost jednom od njegovih ključnih karakteristika. A postoji i sveobuhvatna zaštita od različitih prijetnji, uključujući improvizirane eksplozivne naprave, mine ili protutenkovsku vatru, navodi njemački proizvođač Krauss-Maffei Wegmann.

Ogroman broj jedinica koje se već nalaze u blizini Ukrajine i relativno niski zahtjevi za održavanjem Leoparda u poređenju s drugim modelima, navode stručnjake da vjeruju kako bi tenkovi mogli brzo pomoći Ukrajini.

"Leopard 2 je moderan, dobro zaštićen borbeni tenk sa dobrim senzorima", rekao je za CNN Jack Watling, viši istraživač u kopnenom ratovanju na Royal United Services Institute (RUSI).

“Prvobitno je dizajniran da ga održavaju vojni obveznici i stoga ga je jednostavnije držati u borbi od nekih drugih NATO dizajna kao što je Challenger 2. Postoji i proizvodna linija za opskrbu Leoparda 2 rezervnim dijelovima.”

Leopardi imaju pogon na dizel gorivo, za razliku od Abramsa, što njihovu potrošnju goriva čini efikasnijom i smanjuje broj kamiona za gorivo potrebnih za podršku bataljonu.

Ovo su neki od razloga zbog kojih Leopard 2 trebao biti isporučen u Ukrajinu bez obzira na to da li SAD odluče poslati svoje tenkove M1 Abrams.

Leopardi su dostupni u Evropi, isporuka može biti brza i jeftina, za razliku od Abramsa za čiju je isporuku potrebna velika logistička podrška.