Potpredsjednik FBiH Refik Lendo prisustvovao je danas završnom programu manifestacije "Šehidima dova, živima opomena" Vrbanja 2023., kojom je obilježena 30. godišnjica od ubistva 45 bošnjačkih civila Vrbanje, te naselja Vrpeć i Crniče. Ubijeni su, uglavnom, žene i muškarci, starosti od 19 do 82 godine.

- Naša obaveza i dužnost je da govorimo i podsjećamo na zločine koji su se dogodili kako se zlo više nikada i nigdje ne bi ponovilo. Nikada ne smijemo zaboraviti i uvijek se moramo sjećati naših šehida i poginulih boraca, ali zbog naše budućnosti i generacija koje dolaze moramo nastaviti jačati međusobno povjerenje i graditi državu Bosnu i Hercegovinu koja ća biti dobra za sve njene narode i građane - istakao je potpredsjednik Lendo.

Za zločin koji su počinili pripadnici HVO-a u naseljima Vrbanja, Vrpeč i Crniće do sada je procesuirana samo jedna osoba, uprkos tome što porodice godinama traže pravdu. I ove godine, kao i svih prethodnih, upućen je poziv pravosudnim organima u BiH da se na osnovu dosadašnjih saznanja i dokumenata, koja su dostavila boračka udruženja iz Bugojna, procesuiraju odgovorni za zločin u Vrbanji.

Potpredsjednik Lendo položio je cvijeće i odao počast šehidima na Centralnom gradskom Spomen obilježju u Bugojnu, te na spomen obilježju u Vrbanji.