Povodom obilježavanja 20. decembra, Međunarodnog dana ljudske solidarnosti, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo je, u saradnji sa Organizacijom Žene SDA, organizirao okrugli sto o temi "Jačanje institucionalnog odgovora na sve pojavne oblike nasilja nad ženama“.

Učesnici okruglog stola su se usaglasili da vlasti u Bosni i Hercegovini moraju uložiti napore da osiguraju efektivnu i ujednačenu primjenu trenutno važećih pozitivnih pravnih propisa i međunarodnih pravnih instrumenata s ciljem jačanja institucionalnih kapaciteta za odgovor na sve pojavne oblike nasilja nad ženama.

Istaknuto je da je kroz saradnju i koordinaciju između vlasti, akademske zajednice, obrazovnih institucija i nevladinog sektora potrebno otvoriti široki društveni dijalog i provesti edukacije s ciljem podizanja svijesti o ulozi društvene zajednice i svakog pojedinca u prevenciji nasilja nad ženama.

Konstatirajući činjenicu da je Bosna i Hercegovina dio evropske porodice demokratskih društava, poručeno je da vlasti u BiH imaju obavezu da osiguraju usklađenost pravnog okvira sa pravnom stečevinom Evropske unije, te da sva znanja, iskustva i dobre prakse primjenjuju u svome radu.

S tim u vezi, naglašeno je da je potrebno provesti sistemsku analizu stanja i perspektive pravnog okvira u oblasti prevencije nasilja nad ženama i osigurati najviši stepen usklađenosti i primjene znanja, iskustava i dobrih praksi, saopćeno je iz Služba za odnose s javnošću Kabineta potpredsjednika Federacije BiH.