Proslava Sedmice pravoslavlja, odnosno prve nedelje Velikog posta, umjesto u Sabornom hramu u Atini, gdje se tradicionalno održava svečana liturgija, ove godine, odlukom Svetog sinoda Grčke pravoslavne crkve, bit će u jednoj maloj crkvi. Prema pisanju medija u Grčkoj Crkva protestuje protiv legalizacije istopolnih brakova u zemlji.

Sveti sinod GPC održao je juče sjednicu i najavio da će godišnja proslava Sedmice pravoslavlja 24. marta biti u crkvi koja se nalazi pored sjedišta Svetog sinoda.

U saopštenju nema daljih pojašnjenja, ali su mediji u Grčkoj komentarisali su da se ovom odlukom prekida dugogodišnja tradicija obilježavanja praznika u Sabornoj crkvi u Atini, te na ovaj način GPC izražava svoje nezadovoljstvo donijetim zakonom.

Istovremeno, promjena lokacije, koja ima ograničen prostor, dovodi u pitanje i mogućnost da liturgiji prisustvuju predsjednik Grčke i predstavnici vlasti i političkih partija, što je tradicionalno praktikuju se svake godine.

Portparol Svetog sinoda je kratko prokomentarisao da će ove godine proslava biti "na skromniji način".

Upitno je i prisustvo i poglavara arhiepiskopa GPC Jeronimosa i članova Svetog sinoda na tradicionalnom ručku u Predsjedničkoj palati koji je povodom praznika pravoslavlja organizovala grčka predsjednica Katerina Sakelaropulu u njihovu čast.

Iz ureda grčkog predsjednika saopšteno je da je Sakellaropoulou pozive uputila u ponedjeljak.

- Predsjednik i članovi Svetog sinoda su uvijek dobrodošli u Predsjedničku palatu, ali se poštuje i njihova odluka da li će prihvatiti poziv, saopšteno je iz kabineta grčkog predsjednika.

Zakon o legalizaciji istopolnih brakova prije 20 dana usvojio je grčki Parlament uz široku podršku stranaka, a među onima koji su ga javno podržali bila je i predsjednica Grčke.

S druge strane, Sveti sinod GPC je jasno i javno zauzeo stav da je kategorički protiv istopolnih brakova.