Večeras će svečanom ceremonijom zavtavaranja biti spuštena zavjesa na Olimpijske igre u Parizu. Danas, posljendjeg takmičarskog dana, ostalo je da se odigraju finalne utakmice u nekoliko ekipnih sportova, između ostalog, u košarci za žene između SAD-a I Francuske, zatim u rukometu za muškarce između Danske i Njemačke, vaterpolu između Srbije i Hrvatske, te odbojci za žene između Italije i SAD-a.

Sinoć je odigrano veliko finale košarkaškog turnira, a SAD su, moglo bi se reći očekivano, s timom u kojem su bile sve same NBA zvijezde osvojile zlato. Amerikanci su pobijedili domaćina Francusku sa 98:87.

Kod Amerikanaca je prvi strijelac bio Stephen Curry s 24 poena, svih osam trica, uz pet asistencija. LeBron James je ubacio 14 uz šest skokova i deset asistencija. Kevin Durant je dodao 15 poena uz po četiri skoka i dodavanja.

Kod Francuske je Victor Wembanyama postigao 26 poena uz sedam skokova, dok je Guerschon Yabusele dodao 20 poena.

Amerikanci su tako osvojili petu uzastopnu zlatnu medalju na olimpijskim igrama, kao i osmu na posljednjih devet natjecanja. Jedini koji su uspjeli uzeti zlato u tom razdoblju su bili argentinski košarkaši koji su slavili 2004. godine u Atini.

Na posljednjim Igrama u Tokiju SAD su pobijedile Francusku 87:82 u finalu. Ovaj put su Francuzi ostali 11 poena iza Amerikanaca te su osvojili četvrtu srebrnu medalju u povijesti.

Amerikanci su vodili od početka meča, pa do samog kraja. Kada su se Francuzi dvije minute do kraja utakmice približili na svega tri ponea zaostatka ukazao se Curry i njegova luda serija trica. Zapravo, njegovih osam trica je donijelo olimpijsko zlato reprezentaciji SAD-a.

Ipak, glavna priča danas je LeBron James, najkorisniji igrač olimpijskog turnira u Parizu. On je izjavio da se ne vidi na idućim Olimpijskim igrama u Los Angelesu.

- Ne, ne vidim se da igram u Los Angelesu, odgovorio je 39-godišnji James na pitanje novinara razmišlja li o nastupu na idućim Olimpijskim igrama.

James, igrač L.A. Lakersa koji se smatra jednim od najboljih u povijesti košarke, imao je 14 poena, šest skokova, deset asistencija i pet ukradenih lopti u finalnoj utakmici protiv Francuske koju su Amerikanci dobili 98:87. Njemu je to treća zlatna olimpijska medalja, prva od 2012. godine.

Proglašen je MVP-jem olimpijskog turnira i izabran u najbolju petorku. Uz njega je su ondje svrstani i njegov reprezentativni suigrač Stephen Curry te Nijemac Dennis Schröder, Francuz Victor Wembanyama i Srbin Nikola Jokić.