Nakon što se Aleksandar Vranješ, ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji zahvalio Aleksandru Vulinu, direktoru srbijanske obavještajne službe zbog zbrinjavanja dvije bh. studentice koje su javno veličale zločine i osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića za očekivati je da se pokrene pitanje njegove smjene, smatra Miro Lazović, nekadašnji predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i član ratnog Predsjedništva RBiH.

˝Bez obzira na to što je Aleksandar Vranješ izbor Željke Cvijanović, bilo bi neophodno da članovi Predsjedništva Željko Komšić i Denis Bečirević zatraže njegovu smjenu. Nijedan ambasador koji učini štetan postupak po BiH ne smije ostati isključivo u zoni odgovornosti samo onog člana Predsjedništva BiH koji ga je predložio˝, naveo je Lazović na svom Facebook profilu.

On je naglasio da je ustavna kompetencija i odgovornost za vođenje vanjske politike na Predsjedništvu BiH kao državnoj instituciji.

Naime, tokom sastanka s Vulinom, Vranješ mu se zahvalio jer je pružio podršku dvjema sada već bivšim sarajevskim studenticama koje su ˝gotovo linčovane u gradu u koji su došle studirati samo zato što su iskazale stav suprotan stavovima bošnjačke političke elite, izgubile pravo na obrazovanje u Sarajevu˝.

˝Zahvalan sam direktoru Vulinu na tome što je Valentini Vujičić i Slađani Todić osigurao stipendije i mogućnost nastavka školovanja na Akademiji za nacionalnu bezbjednost i time pokazao da Srbija stoji iza svih Srba gdje god oni živjeli i kakve god nepravde trpjeli˝, poručio je Vranješ.

Inače, zbog javnog veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića, na društvenim mrežama, Disciplinska komisija izrekla je najstrožiju disciplinsku mjeru propisanu odredbama Statuta Univerziteta u Sarajevu i isključila Valentinu Vujičić i Slađanu Todićsa studija na Univerzitetu u Sarajevu – Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije. Komisija je utvrdila težu povredu discipline ponašanja i to grubog narušavanja ugleda Univerziteta u Sarajevu i Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.