Nakon sedmice u Generalnoj skupštini UN-a u kojoj je dominirala rasprava o ratu Rusije u Ukrajini, Moskva je u subotu uzvratila udarcem, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov se prvo obratio delegatima u sali Generalne skupštine, a zatim se okrenuo međunarodnoj štampi, a u opsežnom brifingu punom optužbi, Zapad je opisao kao ˝imperiju laži˝.

˝U govorima mnogih koji su govorili prije mene već je bila izražena ideja da naša zajednička planeta prolazi kroz nepovratne promjene i da se pred našim očima rađa novi svjetski poredak˝, rekao je Lavrov u obraćanju kolegama članicama, piše CNN.

˝Konture budućnosti stvaraju se u borbi između svjetske većine, koja se zalaže za pravedniju raspodjelu globalnog bogatstva i civilizacijske raznolikosti, i između onih nekoliko koji koriste neokolonijalne metode potčinjavanja kako bi zadržali svoju neuhvatljivu dominaciju˝.

Lavrov ne bi bio prvi ove sedmice koji je tvrdio da zastarjele globalne strukture upravljanja ometaju zamah prema unapređenju klime i ka ekonomskoj pravdi. No, njegov fokus je bio na zapadnjacima koji podržavaju Ukrajinu i NATO-u, organizaciji za međusobnu odbranu formiranu nakon Drugog svjetskog rata da brani zapadne nacije od Sovjetskog Saveza.

Dok se ruski rat u Ukrajini nastavlja, a zapadni saveznici nastavljaju da usmjeravaju vojnu pomoć Kijevu, Lavrov je u subotu upozorio da smatra da su Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevsto i drugi ˝direktno u ratu s nama˝.

˝Ovo možemo nazvati hibridnim ratom, ali to ne mijenja stvarnost˝, rekao je Lavrov novinarima, dodajući da su ˝oni efektivno uključeni u neprijateljstva s nama koristeći Ukrajince kao stočnu hranu˝.

Lavrov je kao neizvodljiv odbacio mirovni okvir koji je predložio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Plan ne predviđa ustupanje ukrajinske teritorije Rusiji ili odustajanje od napora Kijeva da se pridruži Sjevernoatlantskom savezu, što su dvije ključne tačke za Moskvu.

Ruski ministar vanjskih poslova je također odbacio mogućnost da se Rusija vrati crnomorskom žitnom sporazumu, rekavši da Kremlj smatra da je prevaren.

˝Glavni razlog zašto smo napustili ovaj dogovor i on je prestao da postoji je taj što se sve što nam je obećano pokazalo kao obmana˝, rekao je Lavrov.

Rusija se povukla iz sporazuma uz posredovanje UN-a u julu, nakon što je neko vrijeme govorila da je bila spriječena da adekvatno izvozi vlastitu hranu. Sada propali sporazum omogućio je Ukrajini da izvozi prijeko potrebno žito morem, sa brodovima koji su zaobišli rusku blokadu kako bi došli do globalnih tržišta.

UN, stvorene 1940-ih, odražavaju prethodnu eru, s pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a koje su imale nesrazmjernu količinu moći u organizaciji. Ali, kao jedna od onih takozvanih P5 zemalja, Rusija je takođe imala značajne koristi od postojeće strukture, posebno stavivši veto na rezolucije o svom ratu u Ukrajini.

Među brojnim reformama koje su predložene UN-u iz raznih krajeva, Ukrajina je rekla da Rusiji treba oduzeti pravo veta u Vijeću sigurnosti i isključiti je iz organizacije zbog kršenja temeljnog načela UN-a – kršenja teritorijalnog suvereniteta druge zemlje članice.