Legendarna izjava prijeratnog i ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, izrečena 1991. godine u vrijeme srpske-crnogorske opsade Dubrovnika, da će se “ako bude trebalo, napraviti još ljepši i stariji Dubrovnik”, javila se ovih dana kao eho u ultrapopularnoj španskoj seriji La casa de papel, poznatoj i pod nazivom Money Heist.

Oponirajući u nedavno emitiranoj trećoj epizodi završne sezone kolegi koji se protivi miniranju krova zgrade Centralne banke Španije, pri čemu bi u dobroj mjeri stradali povijesna zgrada banke i visokovrijedni umjetnički eksponati, uključujući i Goyine slike, glavnokomandujući policijski inspektor brani svoju ideju riječima: “Misliš li da je neko u Bosni rekao: ‘Nemojte raznijeti most u Mostaru, star je?’ Ne, i obnovili su ga. Ili za sarajevsku biblioteku (Vijećnicu)...”

Ova Netflixova serija, čijih se posljednjih pet epizoda očekuje u decembru, i koja je jedno vrijeme bila najgledanija serija izvan engleskog govornog područja, prati grupu sofisticiranih pljačkaša u njihove dvije velike akcije: najprije osvajaju Kraljevsku kovnicu, a u drugoj pljački upadaju u zgradu Centralne banke Španije.

U ovoj šarolikoj razbojničkoj skupini, koju predvodi genijalni planer operacija kodnog imena Profesor, nalazi se veliki broj krajnje neobičnih i intrigantnih likova kroz čije se sudbine i živote načinju različite savremene političke i društvene teme.

Osim u navedenom dijalogu, Bosna i Hercegovina posredno se u seriji spominje i kroz likove dvojice članova bande, bivših srpskih vojnika s ratišta iz bivše Jugoslavije.