Smještena u srcu Istočne Afrike, Ruanda, koja se često naziva "zemljom hiljadu brda", može se pohvaliti spektakularnom mješavinom prirodnih ljepota i kulturnog bogatstva.

Ruanda ovih dana obilježava godišnju tradiciju koja se slavi u sklopu poznate ceremonije nadjevanja imena gorilama „Kwita Izina“, čime odaje počast novim članovima porodica ovih ugroženih životinja, ali i simbolizira snažno partnerstvo između ljudi i prirode.  

Planinske gorile smatraju se nacionalnim blagom ove zemlje, a govorimo o ugroženoj vrsti koja se ne nalazi nigdje drugdje na zemlji osim u masivu Virunga, koje Ruanda dijeli  sa susjednim zemljama.

Zapanjujući porast populacije gorila s oskudnih 400 na više od 1063 jedinki smatra se velikim doprinosom Ruande, a zanimljivost jeste da su 10% prihoda od posjeta parku prirode gdje žive gorile usmjerili na lokalne zajednice. Time su nedostupna i udaljena sela prometnuli u uspješne zajednice koje napokon mogu uživati u blagodatima zdravstva, obrazovanja i čiste vode.

Iako je, nažalost, pamtimo po stravičnom ratu i genocidu iz devedesetih godina 20. stoljeća, Ruanda  se često naziva" biserom Afrike", i nije se samo proslavila kroz očuvanje gorila, već i kao rastuća turistička destinacija. Njezini zapanjujući krajolici, uključujući slikovito jezero Kivu, bujne nacionalne parkove i veličanstveni Nacionalni park, dom planinskih gorila, privlače posjetitelje iz cijelog svijeta.

19. ceremoniju „Kwita Izina“ svečano je otvorila prva dama Ruande Jeannette Kagame, a sama ceremonija predstavlja jedinstven i duboko značajan događaj na nacionalnoj razini Ruande.