Da biste kupili 20 cigareta Marlboro u Australiji za to trebate izdvojiti 47,50 KM, što ovu zemlju svrstava na prvo mjesto po visini cijena cigareta na svijetu. Slijedi je Novi Zeland, gdje kutija Marlbora košta 42 KM.

Sljedeća na listi je Irska, u kojoj iste cigarete koštaju 29 KM dok u Velikoj Britaniji za njih treba platiti 28,50 KM.

Zanimljivo je da se cijene Marlbora znatno razlikuju unutar država Evropske unije: od irskih 29 KM do bugarskih 6 KM.

Prema podacima stranice numbeo.com, kutija Marlbora najjeftinija je u Vijetnamu (2,20), Turskoj (2,40) i Pakistanu (2,50).

U Bosni i Hercegovini kutija Marlbora košta 6,20 maraka.

Koji je razlog što su u Australiji cigarete toliko skupe?

Australija je ove godine dodatno povisila poreze jer vlada, služeći se logikom – što su cigarete skuplje, manje će se pušti –, ima za cilj smanjiti broj pušača na ispod 10 posto stanovništva do 2025. i ispod 5 posto do 2030. godine.

Porezi na duhan u ovoj zemlji vezani su za rast prosječne plate, ali će u naredne tri godine doći do povećanja od dodatnih 5 posto godišnje.

Nacionalni porezi specifični za duhan čine više od 65 posto maloprodajne cijene cigareta u Australiji.

Stručnjaci kažu da je povećanje stope poreza na duhan pomoglo smanjenju stope pušenja. Stopa pušača starijih od 15 godina u Australiji pala je s više od 24 posto 1991. godine na nešto više od 11 posto 2019. Ali isti stručnjaci kažu i to da povećanje poreza nesrazmjerno utječe na osobe s nižim primanjima.


Cijene cigareta u Australiji prije najavljenih poskupljenja (1 dolar = 1,16 maraka)

Ljudi koji žive u najugroženijim područjima zemlje imaju najveću stopu pušenja (16 posto) u poređenju s onima koji žive u područjima s najmanje nepovoljnim položajem (5,3 posto).

Predviđa se da će dodatna poskupljenja cigareta generirati u budžet nekoliko milijardi australskih dolara u sljedeće tri godine. Dio tog novca vlada planira potrošiti za “podršku pušačima i bivšim pušačima”.

Vlada će osigurati 511 milion dolara (593 miliona maraka) u naredne četiri godine za preglede raka pluća i druge oblike prevencije te dodatnih 141 miliona dolara (164 miliona maraka) za smanjenje pušenja među Aboridžinima. Također će biti uloženo 63,4 miliona dolara (73,5 miliona maraka) u kampanje javnog zdravlja vezanih za pušenje. Novac će ići i za kampanju prestanka pušenja te za ispitivanje duhanskih proizvoda, uključujući pojačane inspekcije za kontrolu kvalitete.