Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je šef Kancelarije za vezu Kosova u Srbiji Jetish Jashari posjetio tri kosovska policajca u zatvoru u Kraljevu te da su oni izjavili da ih je oko 15 osoba otelo dok su ručali na teritoriji Kosova.

Kurti je na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministricom vanjskih poslova i dijaspore Donikom Grvallom podsjetio da su tri kosovska policajca oteta od srpskih snaga 14. juna dok su bili na dužnosti u pograničnom dijelu na sjeveru Kosova. Zatražio je da bezuslovno budu pušteni na slobodu i najavio da će podnijeti sve dokumente na sastanku u Briselu koji dokazuju da su oteti na teritoriji Kosova.

Kurti je kazao da je ambasador Jashari danas posjetio svu trojicu policajaca, koja su odvojena u kraljevačkom zatvoru te da su sva trojica imala istu priču, da ih je oko 15 osoba opkolilo dok su jeli za stolom i da su oteti.

"Mjesto gdje je sto za jelo je na teritoriji Kosova, samo sedam metara od njihovog vozila", kazao je Kurti i dodao da su policajci bili na visini zadatka u borbi protiv kriminala i da su patrolirali na mjestu gdje je Kosovska policija uspjela da zatvori ilegalne puteve za kriminal.

Grvalla je precizirala da su tri kosovska policajca poslije otmice prebačena u okolinu Raške, potom u Beograd pa u Kraljevo.

"Dok su bili u pritvoru nisu maltretirani fizički, ali su imali malo hrane. Jedan od policajaca koji ima problema s disanjem dobio je jednu injekciju i pumpicu za disanje. Sada u zatvoru u Kraljevu i dalje nema adekvatnu terapiju koju inače prima", kazala je Grvalla.

Navela je da su se sva trojica juče sastala s advokatima i da im je rečeno da će u petak moći da ih posjeti porodica.

Odgovarajući na pitanja novinara da li je uslov za posjetu kosovskim policajcima bila posjeta Srbima uhapšenim na Kosovu, Kurti je kazao da nema izjednjačavanja, ali da svi uhapšeni na Kosovu imaju prava na posjetu. Zatim je ministrica potvrdila da je danas jedan predstavnik Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu posjetio zatvorene Srbe, koji su kako je kazala, također i državljani Srbije.

Premijer Kurti je u vezi s blokadom graničnih prelaza između Kosova i Srbije, ponovio da nema odluke o ekonomsko-trgovinskim mjerama, ali da je "14. juna Srbija izvršila agresiju na Kosovu pa su bezbjedonosne mjere na graničnim prelazima u skladu s tim".

"Očigledno je da su se s druge strane granice organizovale neke kamiondžije koje ne dozvoljavaju slobodni tok ljudi i roba. Mi ćemo pokušati sve da to riješimo, ali, ponavljam, Vlada Kosova nije donijela ni jednu trgovinsku ili ekonomsku mjeru na tim graničnim prelazima, osim mjera bezbednosti", kazao je Kurti.

Istakao je da je spreman na ode na naredni sastanak u Brisel na poziv visokog predstavnika EU Josefa Borrella kako bi predstavio detaljno sve podatke koje ima, kako bi shvatili da deeskalacija situacije koju traže podrazumijeva momentalno i bezuslovno oslobađanje policajaca i osudu agresije Srbije na Kosovu.

"Normalizacija odnosa podrazumijeva momentalnu i bezuslovnu punu primjenu Osnovnog sporazuma", kazao je Kurti.