Zastupnik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi i lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, sa dvoje zastupnika te stranke, Enisom Imamovićem i Selmom Kučević, boravili su danas u posjeti Kosovu gde su se sastali sa premijerom Albinom Kurtijem, prenose kosovski mediji.

Kako se navodi u saopćenju Kurtijevog kabineta, predstavnici Albanaca i Bošnjaka u Srbiji zatražili su "recipročna prava kakva imaju Srbi koji žive na Kosovu".

- Troje zastupnika u Skupštini Srbije koji prihvataju nezavisno Kosovo, Enis Imamović, Selma Kučević i Šaip Kamberi, zajedno sa Sulejmanom Ugljaninom istakli su da su nezadovoljni statusom Bošnjaka i Albanaca uopće, a posebno u općinama Novi Pazar, Tutini i Sjenica u Sandžaku, kao i Preševo, Medveđa i Bujanovac u dolini. Oni su tražili recipročna prava sa Srbima na Kosovu - navodi se u saopćenju Vlade Kosova.

Dodaje se da su razgovarali i o sastavnim elementima evropskog predloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

- Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju demokratiju i razvoj društva. Za razliku od Srbije, pošto je Fridom Haus svrstava u državu sa hibridnim režimom, Kosovo je demokratska država sa pravima i slobodom za sve - rekao je Kurti.

On je dodao da različite zajednice treba tretirati bez razlike, u okviru univerzalnih principa i u punom saglasju sa standardima Evropske unije.

U saopćenju se dodaje da su se sagovornici saglasili da "za trajni mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini ili zajednici", piše Faktor.

Mehmedović: U RS-u i Srbiji treba oformiti zajednice bošnjačkih općina 

Državni zastupnik Šemsudin Mehmedović (SDA) osvrnuo se na sve jače pritiske na vladu Albina Kurtija da se na Kosovu oformi zajednica srpskih općina (ZSO), te na rasprave zastupnika u Skupštini Srbije, kao i poruke predsjednika susjedne države Aleksandra Vučića da će učiniti sve kako bi se formirala ZSO, ali i dovođenje u vezu bh. entiteta RS i Kosova.

- Ponukan posljednjim događanjima, posebno raspravom o Kosovu u Skupštini Srbije, pokrećem inicijativu za usklađivanje statusa Bošnjaka u regionu sa dostignutim statusom Srba u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Stoga, pozivam sve relevantne političke faktore na osnivanje zajednice bošnjačkih općina u RS-u i u Srbiji, pozivajući se na evropske regionalne forme u regionalnoj saradnji lokalnih samouprava. Vrijeme je da se uspostavi ravnoteža. Nacionalno označavanje entiteta RS zahtjeva adekvatan odgovor u uspostavljanju zajednice bošnjačkih općina u RS-u kako bi se ostvarila nacionalna ravnopravnost i omogućio intenzivniji povratak. Isti taj proces mora biti pokrenut i za Bošnjake u Srbiji - poručuje Mehmedović.

Smatra da prava koja imaju Srbi u RS-u moraju biti data i Bošnjacima u Srbiji.

- To je neminovan proces i sada vrlo hitan proces u vrijeme dok se pregovara o modelu zajednice općina za Srbe na sjeveru Kosova. Mi Bošnjaci ne smijemo stajati po strani u procesu koji se odvija na Kosovu. Čuli smo u Skupštini Srbije Aleksandra Vučića kako govori o povezivanju pitanja RS-a i Kosova.

Zato upravo pokrećem ovu inicijativu kako bi povezali ta pitanja adekvatnim odgovorom sa bošnjačke strane na fonu EU trendova - zaključuje Mehmedović, piše Faktor.