Vlada Tuzlanskog kantona ubuduće preuzima troškove za učenike škola koje organiziraju posjetu Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Sa područja ovog kantona već je pet stotina osnovaca posjetilo Potočare, gdje su odali počast i proučili Fatihe žrtvama Genocida nad Bošnjacima Srebrenice i okoline iz jula 1995. godine.

Ovaj potez inicirao je Smajo Mandžić (SDA), zastupnik u Skupštini TK, koji je inicijativu podnio u mandatnom periodu 2018-2022. godine.

˝Incijativa je usvojena i započeto je sa njenom realizacijom. U posjeti Memorijalnom centru Srberenica-Potočari, već su bili učenici pet osnovnih škola: OŠ ´Stupari´ Kladanj, OŠ ´Jala´ Tuzla, OŠ ´Slavinovići´ Tuzla, OŠ ´Pazar´ Tuzla i OŠ ´Šerići´ Živinice˝, naveo je Mandžić.

Mnogi od učenika na ovaj su način po prvi put u životu posjetili Potočare, gdje su se na mjestu stravičnih događaja upoznali sa ne tako davnom prošlošću svog naroda. Učenici koji posjećuju Potočare, rođeni su nakon Genocida. Dugo se vremena u školama i udžbenicima u Tuzlanskom kantonu nedovoljno govorilo, pisalo i izučavalo o periodu Agresije na Bosnu i Hercegovinu i Genocidu. No, to više ne bi trebao biti slučaj.