Predsjednik Demokratske pratije Kosova Memli Krasniqi ocijenio je da s novim ovlaštenjima općina sa srpskom većinom Kosovo rizikuje da "propadne kao država", kao i da evropski plan nije dovoljan, jer ne sadrži međusobno priznanje od strane Srbije, prenosi Kosovo online.

"Znam da danas Albin Kurti nema glasove koje je imao, ali to je od male važnosti sve dok ima legitimitet da bude na vlasti", rekao je Krasniqi.

On je naveo da je glavna Kurtijeva greška to što nije bilo koordinacije kada je trebalo i što je on bio neorganiziran zbog pritiska i straha.

"U nedostatku priznanja, imat ćemo izazovnu državu, da ne kažem neprijatelja, suprotstavljajući joj se na svakom koraku. S novim ovlaštenjima općina, zaista mislim da Kosovo u nekom trenutku rizikuje da bude propala država", rekao je Krasniqi.

Naveo je da DPK nije protiv ZSO, ali da ona treba da bude uspostavljena u skladu s Ustavom.

Ocijenio je da član 6 evropskog prijedloga predviđa beskonačne pregovore i mnoge nove kompromise, za koje smatra da Kosovu nisu potrebni.

O temama, koje, prema njegovim riječima, donosi taj član, razgovaralo se od početka tehničkog dijaloga.

Za njega je i terminologija koja se koristi u sporazumu koji je predložila Evropska unija problematična zbog jezičkih nejasnoća, a posebno to što je umjesto riječi "konačan" upotrijebljen izraz "pravno obavezujući sporazum".

Prema njegovoj ocjeni, Kurti je doveo do toga da međunarodna zajednica "izgubi vjeru u Kosovo".

"Kosovo se odreklo međusobnog priznanja sa Srbijom, a za to je kriv Albin Kurti”, rekao je Krasniqi i dodao da će odustajanje od priznanja sa Srbijom donijeti nove probleme u nastojanjima da Kosovo priznaju države koje to nisu učinile.

Krasniqi je rekao da tačka u kojoj se kaže da Srbija neće spriječiti Kosovo da se pridruži međunarodnim organizacijama nije nešto novo, ali i dodao da Srbija nema utjecaj na velike organizacije u koje je Kosovo zainteresirano da se pridruži, poput EU, UN-a i NATO-a.

"Srbija nije spriječila Kosovo da uđe u velike organizacije, nije nas spriječila u UN, spriječila nas je Rusija. Nije nas Srbija spriječila da uđemo u EU, ali Španija jeste", rekao je Krasniqi.