Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković naljutio se danas grdno jer je u Sarajevu podignut spomenik srednjovjekovnom bosanskom vladaru, Tvrtku I Kotromaniću.

“Prisvajanjem srednjovjekovnog srpskog vladara Tvrtka I Kotromanića gradonačelnica Sarajeva i njeni saradnici čine grubo prekrajanje historije sa ciljem popunjavanja historijskih rupa svog naroda i prikupljanja dnevno-političkih poena dirajući u samu srž kralja Tvrtka, njegove borbe i vladavine”, piše Stanivuković na svome Facebook profilu.

Banjolučki gradonačelnik uvjeren je kako je Tvrtko I Kotromanić bio “hrišćanski vladar sa zvaničnom titulom kralj Srba Bosne, Primorja i Zapadnih strana” te da je “krunisan po obredu Nemanjića u manastiru Mileševa nad moštima Svetog Save”. I još, u duhu srpske mitomanije Deretićevog tipa, tvrdi da je to što on piše historijska činjenica.

“Nastavljajući praksu prekrajanja istorije putem spomenika, političko Sarajevo svjesno izbacuje puni naziv titule kralja Tvrtka, te ne navodeći narod i ostale zemlje kojima je vladao svjesno zbunjuje javnost u cilju političke propagande”, piše Stanivuković najavljujući da će “Banja Luka će još ove godine pokrenuti proces izgradnje spomenika banu Kulinu i kralju Tvrtku u cilju odbrane istine i zahvalnosti koju srpski narod gaji prema svojim vladarima srednjeg vijeka”.