Svecla je naglasio da će odluka biti na snazi do nove sigurnosne procjene.

"Postoje i preliminarne informacije o uhićenjima naših državljana na graničnom prelazu Merdare i dao sam nalog da se iz sigurnosnih razloga na svim graničnim prelazima zabrani ulazak kamiona koja dolaze iz Srbije. Ova mjera će se nastaviti do još jedne sigurnosne procjene", rekao je Svecla.

Povodom uhićenja trojice pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije, Svecla je izjavio da je Kosovo u koordnaciji sa međunarodnom zajednicom po tom pitanju.

"Ne znamo gdje se nalaze, gdje ih drže, uhićeni su i nalaze se u rukama srpskih institucija. Naša reakcija je jasna. Koordiniramo se s međunarodnom zajednicom da bude krajnje jasno o ovom zločinačkom koraku Srbije, kao i da iskoristimo sav utjecaj da se službenici koji su obavljali svoje dužnosti, u svojoj zemlji, na svojoj teritoriji, vrate što prije na Kosovo, zajedno s opremom, sa svim stvarima", dodao je Svecla, prenosi Kosovo online.

Srpski organi reda saopćili su da su tri pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije uhićena na teritoriji središnje Srbije, a kako je u srijedu večer potvrdio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, oni su prešli administrativnu liniju i ušli čak 1.8 kilometara na teritoriju općine Raška.