Vlada Kosova je danas proglasila terorističkim organizacijama dvije formacije, “Civilna zaštita” i “Severna brigada”, koje okupljaju pripadnike srpske zajednice na sjeveru Kosova.

Premijer Kosova Albin Kurti je na sjednici Vlade rekao da je odluka donijeta na osnovu procjena bezbjednosnih institucija Kosova i na osnovu činjenice da te ilegalne formacije predstavljaju ozbiljnu prijetnju po pravni i ustavni poredak Kosova.

“Ustavni i pravni poredak je beskompromisan, a u cilju zaštite svih građana 'Civilna zaštita' i 'Severna brigada' su proglašene terorističkim organizacijama”, rekao je Kurti.

On je kazao da je nivo rizika od tih formacija visok i kosovske institucije su u stalnim naporima da se suprotstave njihovim aktivnostima i spriječe posljedice. Kurti je pomenuo da su neke od akcija koje su preduzele ove grupe napadi na KFOR, novinare i druge građane.

“Napadi na građane i vojnike KFOR-a, ugrožavanje javne i privatne imovine, primoravanje na učešće u nasilnim protestima, to su akcije koje preduzimaju ove grupe”, kazao je Kurti.

Protiv ove odluke bio je jedino ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić.

U uvodonom govoru na sjednici Vlade, Kurti je govorio i u vezi kaznenih mjera prema Kosovu koje je Evropska komisija predstavila Evropskom parlamentu.

Kurti je istakao da je Kosovo najiskreniji i najstabilniji partner i saveznik Evropske unije u regionu po pitanju evropskih vrijednosti, demokratskih principa i dugoročnih interesa.

“Ponekad smo bili kritični prema EU, ali nikada cinični ili ogorčeni. Nismo ni danas. Kada smo u decembru prošle godine podnijeli zahtjev za članstvo, učinili smo to vjerujući da zaslužujemo da budemo dio ove Unije u dogledno vrijeme, jer vjerujemo u ovu Uniju. Mi danas imamo istu vjeru”, kazao je Kurti.

Premijer je naveo i da posljednji izveštaj, koji je izradila upravo Evropska komisija, opisuje i ocjenjuje Kosovo u najpozitivnijem svjetlu do sada kako u borbi protiv kriminala i korupcije, tako u demokratizaciji, u ekonomskom razvoju, kao i u unapređenju pravnog okvira u skladu s EU.

“I uprkos okolnostima događaja, cijenimo podršku i pomoć EU tokom svih ovih godina, i radujemo se upitniku za članstvo jer je Evropa naš kontinent. EU je naša sudbina”, kazao je Kurti.