Sa ciljem podizanja svijesti o liku i djelu Isa-bega Ishakovića, Udruženje za zaštitu kulturne baštine „Isa-beg Ishaković“ poziva sve studente da učestvuju na internacionalnom Konkursu „O kulturno-civilizacijskom doprinosu Isa-bega Ishakovića u našoj prošlosti“.

Poziv za pisanje rada traje od 1. februara do 3. marta 2024. godine do 12h. Upravo je ovaj vremenski period uzet i simbolično za provedbu Konkursa jer je vakufnama Isa-bega Ishakovića, koja je zapravo dokument koji nam daje vjerodostojne podatke o osnivanju Sarajeva, napisana u mjesecu džumade-l-ula 866. godine, tj. između 1. februara i 2. marta 1462. godine, i prvi je pisani dokument o graditeljskoj djelatnosti na ovim prostorima.

Radove mogu prijaviti svi studenti javnih i privatnih univerziteta i fakulteta. Tri najbolja rada će biti nagrađena novčanim nagradama. Prva nagrada iznosi 800 KM, druga nagrada 600 KM, a treća nagrada 400 KM.

“Prije dvije godine realizirali smo sličnu aktivnost sa srednjoškolcima. Prošle godine smo za građane Sarajeva, Bosne i Hercegovine i Novog Pazara, priredili Izložbu ‘Utemeljitelj’. Logičan nastavak aktivnosti bio bi ovaj Konkurs za studente, buduće lidere koji će razvijati naše društvo. S druge strane, Isa-beg Ishaković bi trebao biti inspiracija svima onima koji pretendiraju biti državnici, političari, poduzetnici, graditelji i humanitarci. Posebno bi oni koji djeluju u tom smislu iz Sarajeva trebali imati prepoznatljivu nit u svome poslu koja ih veže za Isa-bega i način na koji je on gledao u budućnost, gradio, darivao i vodio. To je historijski kapital koji je uistinu rijedak. To su ličnosti koje su mijenjale tok povijesti. Bez Isa-bega Skoplje ne bi bilo Skoplje, Novi Pazar ne bi bio Novi Pazar, niti bi Sarajevo bilo Sarajevo. Balkanski prostor bez njihovog pečata bi izgledao sasvim drugačije”, riječi su Armina Čelika predsjednika Udruženja.

Udruženje Isa-beg Ishaković je svojim radom uvijek nastojalo biti inkluzivno. Ovaj konkurs je upravo i zamišljen kao internacionalni, s namjerom da povezuje, i ruši neke eventualne predrasude. “Zato, želimo pružiti šansu svima koji misle da imaju nešto za napisati na ovu temu. Ovdje posebno mislimo na dijasporu, kao i na studente iz našeg okruženja, gdje je Isa-beg ostavio veoma jak i dubok trag. Želja nam je da imamo što više dobrih radova i da se natječemo u dobru i pozitivnim vrijednostima”, kazao je Čelik. 

Više o samom Konkursu, uvjetima, metodologiji i pravilima dostave radova može se saznati na linku: