Predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković na svom Facebooku, kako smo i navikli, naružio je svog koalicionog partnera Milorada Dodika. Kako je istakao, razlog za ulazak u vlast s njim je “čista politička pragma i politička realnost”, da nema nikakve simpatije prema njemu te da nikakvog drugačijeg Milorada Dodika nije očekivao.

“Ja nisam očekivao drugačijeg, očekivao sam istina hrabrijeg. Ne razumijem one koji i dalje tvrde da je trebalo praviti vlast s opozicijom koja nema kapacitet da zajedno usvajamo zakone i budžete jer u Domu naroda nema potrebne dvije ruke. Bez SNSD-a nijedan zakon, budžet i još neke važne odluke ne mogu biti usvojene. Izgledalo je na početku da Dodik ima potrebnu hrabrost da idemo u važne procese. Brzo smo potvrdili Vijeće ministara, usvojili najveći budžet u historiji BiH, riješili mnogo manjih problema koji su čekali dugo, bio je korektan kada smo vraćali pozicije kojim je trgovala prethodna vlast, četvrtog ministra u Vijeću ministara, balans u agencijama... Koncept je bio da se rješavaju problemi oko kojih se možemo složiti, a tako će vremenom doći na red i teže teme”, naveo je Konaković.

Kako je naveo, na ruku im ide i novi odnos Evropske unije prema proširenju, planovi da se mnogo ozbiljnije podrže zemlje Zapadnog Balkana. Sve zajedno, podvukao je, dobilo je dodatni smisao i veoma je blizu proces koji bi trebao popraviti uslove života svim građanima BiH.

“Veće plate, bolje obrazovanje, kvalitetnije zdravstvo i socijalna zaštita i još mnogo dobrog na svakom pedlju BiH. Zna Dodik, a zna i većina političara u BiH da EU priprema veliki paket podrške, govori se o milijardama Eura grantovskih, fondovskih i kreditnih sredstava za projekte i procese. Ovaj prostor u EU vide idealnim za selidbu velikih EU kompanija sa istoka, a to je velika šansa za kreiranje novih radnih mjesta. Pripremaju se i odluke koje će omogućiti lakši pristup zajedničkom tržištu EU. Privrednici iz BiH znaju šta bi to značilo i koliko bi pomoglo razvoju ekonomije, a sigurno bi privuklo i nove investitore. U prvih šest-sedam mjeseci smo zaista pokrenuli procese, usvojili smo na kraju i pet važnih zakona iz 14 prioriteta. O nama se počelo govoriti kao liderima EU integracija na Zapadnom Balkanu, logično je bilo da nastavimo istim tempom, a onda Dodik pokazuje kukavičluk koji očigledno dominira njegovim političkim bićem”, dodao je.

Konaković kaže da je od Dodika uslijedio napad na Ustavni sud i nepriznavanje odluka, napad na visokog predstavnika, ultimatumi, prijetnje i ucjene. Povratak u sigurnu zonu radikalizma i nacionalizma praćen rječnikom, kako ističe, uličara sa seoskih vašara.

“Ne posjeduje hrabrost koju lideri moraju imati da svoje narode povedu na staze prosperiteta, lakše mu je kukavički ostati u zoni konflikta i halabuke, dok još jedna prilika potencijalno prolazi za našu zemlju i sve ljude u njoj. Na galamu opozicije u manjem bh. entitetu reaguje strahovima, povlači se i panično pravda. Potezi koje povlači idu na ruku ruskim vlastima i ruskom narodu, a nikako srpskom narodu u BiH. Zbog takvih politika je skoro 1/4 građana Republike srpske napustila svoje domove i sreću potražila uglavnom u zemljama koje Dodik javno kritikuje i s kojim vodi političke ratove. Zbog takvih politika (a imao je realno adekvatne sagovornike s naše strane) mi smo prva zemlja svijeta po odlasku ljudi, produktivnog, nenadoknadivog kadra. Zbog takvih politika nivo stranih investicija u našu zemlju je sramotno nizak, zato nam BDP raste puževom brzinom, a jedino šta je stabilno i šta brzo raste jesu plate političara. Na svaki Dodikov poklič secesionizma bježe investitori i iz bh entiteta Rs. Prigovaraju mi i on i cijeli SNSD da nemam pravo iznositi lične stavove kao ministar vanjskih poslova, a u isto vrijeme na svim sastancima koje imaju na međunarodnoj sceni pričaju o neutralnosti prema agresiji na Ukrajinu, dok 3/4 građana i političara snažno stoje na strani Ukrajine. Nikakvu neutralnost mi nismo dogovorili”, kaže Konaković.

Kaže kako neće moći da po nekim starim matricama Dodik i saradnici rade šta god požele, a da brane ostalim da iznose stavove.

“Ministarstvo vanjskih poslova će, dok sam ja na čelu, zastupati i braniti interese države BiH. Poštovat će se Ustav BiH i ranije usvojeni zakoni i strategije. Koristit ćemo sve prilike i kontakte da zaštitimo suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje. Upozorit ćemo i reagovat ćemo na sve štetne pojave i opasnosti po našu zemlju. Učinit ćemo sve da iskoristimo ovu priliku koja nam se pruža, da ljudima u BiH omogućimo život dostojan čovjeka. Pokazat će se brzo ima li Dodik hrabrosti za liderstvo, još uvijek ima vremena, ili će kukavički ostati u sigurnoj zoni radikalizma i nacionalizma uz riječnik uličara sa seoskih vašara. Ovaj ga drugi koncept vodi u siguran problem s poznatim ishodom”, zaključio je.