Evropska komesarka Vera Jourova upozorila je u utorak da bi se Rusija mogla umiješati u izbore za Evropski parlament sljedeće godine širenjem dezinformacija na online platformama.

Jourova, potpredsjednica Evropske komisije zadužena za vrijednosti i transparentnost, na konferenciji za novinare predstavila je prvi izvještaj o akcijama koje su preduzele vodeće tehnološke kompanije prema Kodeksu Evropske unije o dezinformacijama.

"Kremlj i drugi će biti aktivni prije naših evropskih izbora", upozorila je Jourova.

Zamolila je velike internet platforme da budu posebno oprezne u pogledu "rizika od dezinformacija" na predstojećim nacionalnim izborima i izborima za Evropski parlament koji će se održati od 6. do 9. juna 2024. godine.

"Ruska država se uključila u rat ideja kako bi zagadila naš informacioni prostor", rekla je Jourova.

Objasnila je da Rusija primjenjuje taktiku "poluistine i laži kako bi stvorila lažnu sliku da demokratija nije ništa bolja od autokratije".

"Danas je ovo višemilionski posao masovne manipulacije, koji je interno usmjeren na Ruse, kao i na Evropljane i ostatak svijeta", tvrdi Jourova.

Rekla je da je prema izvještajima Googlea, YouTube ukinuo više od 400 kanala uključenih u "operacije koordinisanog uticaja povezane s ruskom državnom agencijom za istraživanje interneta" između januara i aprila.

Dodala je da je Google uklonio i oglase sa gotovo 100 stranica koje su "povezane sa propagandnim stranicama koje finansira država".

TikTokov servis za provjeru činjenica analizirao je 832 video snimka koji se odnose na rat i uklonili su 211 od njih zbog dezinformacija.

Jourova je otkrila da su ovi sadržaji uglavnom opravdavali "pravo Rusije da napadne Ukrajinu" jer su "Ukrajinci nacisti" i "nemaju pravo da postoje kao nezavisna država", ili su širili narative protiv ukrajinskih izbjeglica ili "da EU puca na sebe sankcijama protiv Rusije".

Kodeks EU o dezinformacijama trenutno ima 44 potpisnika, uključujući Facebook, YouTube, LinkedIn i Google.