Prvog juna producentska kuća Pogledi na YouTube kanalu objavila je teaser za nadolazeći igrani film "Opkoljeni", u čijem fokusu se nalazi pokušaj rehabilitacije četničkog koljača i masovnog ubice Nikole Kalabića. Naime, u teaseru koji traje nešto više od četiri minute može se vidjeti četnički vojvoda Nikola Kalabić kako sa svojim vojnicima osmišljava ratne strategije. Kako je navedeno u sinopsisu, radnja filma smještena je u Srbiju 1942. godine.

"Brojne SS jedinice pretresaju teren u potrazi za četnicima. Četnici primjenjuju gerilsku taktiku – rasturaju se u manje formacije i odlaze dublje u planine. Međutim, uz pomoć jednog izdajnika, odred od 200 SS-ovaca saznaje gdje se nalazi poručnik Nikola Kalabić, komandant Gorske kraljeve garde, s još trojicom četnika. Kreće potjera i četnici su opkoljeni. Kalabićev četnik koji je pratio izdajnika trči u pokušaju da dovede pojačanje, a drugi četnik kreće za Nijemcima, pokušavajući da pomogne Kalabiću", navedeno je u sinopsisu filma koji bi trebao premijerno biti prikazan naredne godine.

U nastavku Specijalna policija Milana Nedića, čelnika marionetske i fašističke srbijanske države koja je uspostavljena 1941. godine na Području njemačke vojne uprave u Srbiji, odvodi dio Kalabićeve porodice u logor, dok im njegov dvanaestogodišnji sin, kao i supruga, bježe.

"Nijemci pozivaju Kalabića na predaju, obećavajući vojnički tretman u zarobljeništvu, ali, on zna da su njegovog oca, potpukovnika Milana Kalabića, nedavno svirepo mučili i ubili. Da li će pojačanje Kalabiću stići na vrijeme? Da li postoji izlaz kada 200 vojnika opkole njih četvoricu? Kako sačuvati prisebnost u takvoj situaciji", ostala su otvorena pitanja na koja će gledaoci dobiti odgovor kada počne projekcija filma.

Na scenariju i režiji ovog filma radio je stanoviti Miloslav Samardžić, dok je producent projekta izvjesni Mislav Čumić. Četnika Nikolu Kalabića u filmu "Opkoljeni" igra Borko Brajović, dok ostatak glumačke ekipe čine Saša Stanković, Miroslav Huđec, Nikola Bijanić i Predrag Vasović.

Mimo ideoloških stranputica, očito da je riječ o amaterskom uratku, koji će, bez obzira na to, vjerojatno naći svoju vjernu publiku. Samo u Bosni i Hercegovini ravnogorski četnički pokret broji na desetke hiljada pristalica koji su organizirani u vojne formacije. Crna šajkača, ispod koje se crni četnička bradurina i priča o herojstvu, bit će dovoljno da ovaj film pokupi simpatije publike kojoj je i namijenjen. Uostalom, jedino što je vjerodostojno i istinito u čitavoj ovoj priči je upravo ta brada i šajkača. Možda i nož koji je zataknut za Kalabićev "okolotrbušni pantalono držač".

Ipak, film je interesantan kao jedan u nizu dokaza da Srbi ne odustaju od promoviranja četništva i njegove rehabilitacije. Štaviše, kada je riječ o Nikoli Kalabiću posebno je zanimljivo da je riječ o koljaču i masovnom ubici koji i od dijela četničkih elita ima etiketu "izdajnika". Kalabić je, naime, sudjelovao u hapšenju svojeg đenerala Čiče Draže u zamjenu za slobodu. Odnosno, Kalabić je tadašnjoj OZN-i isporučio vrhovnog četničkog koljača Dražu Mihailovića, što je srpsku elitu dovodilo do ludila kada je na red došla Kalabićeva rehabilitacija.

Srpsko društvo je do te mjere zagrizlo u fašizam da nije bilo težište na propitivanju može li se rehabilitirati dokazanog ubicu civila i četnika koji je uživao u klanju partizana te direktno sarađivao sa Nijemcima, već se bavilo ustanovljavanjem "čistoće" Kalabićevog četništva. Stoga, pošto je za Vučićevu Srbiju svaki četnik dobar četnik, ovaj film ima za nakanu ne samo da Ras-Rasa (Kalabićevo inicijacijsko četničko ime) rehabilitira kao nacističkog kolabracionistu, već i da mu skine i stigmu izdajnika Čiča Draže. S obzirom na to da im je predsjednik države političku karijeru započeo kao nosač gajbi piva u četničkom štabu Vojislava Šešelja, ne treba čuditi da ovakvi filmovi imaju podršku.