Savezna država Indiana blokirala je popularnu kinesku aplikaciju TikTok sa službenih uređaja, čime se pridružila grupi od dvadesetak američkih država koje su barem djelimično ograničile njenu upotrebu.

Agencija za tehnologiju Indiane blokirala je aplikaciju za dijeljenje videa kako se ne bi koristila u državnom sistemu i na službenim uređajima, rekao je portparol Agencije za tehnologiju Graig Lubsen.

Naglasio je da Agencija za tehnologiju “konstantno testira državni sistem i osigurava da integritet ostane netaknut”.

Američki zvaničnici mjesecima raspravljaju o TikToku, a Federalni istražni biro (FBI) prošlog je mjeseca upozorio da bi podatke prikupljene u aplikaciji mogla zlonamjerno iskoristiti administracija u Pekingu.

TikTok je odgovorio rekavši da ne pohranjuje podatke američkih korisnika u Kini, gdje zakon dozvoljava vladi da primora kompanije da predaju interne informacije.

Popularna kineska video aplikacija zabranjena je i na svim uređajima kojima upravlja Predstavnički dom SAD. Aplikacija se smatra "visokom rizičnom zbog brojnih sigurnosnih problema", rekao je glavni administrativni službenik Predstavničkog doma (CAO) u poruci poslanoj svim zakonodavcima i osoblju u utorak, te se mora izbrisati sa svih uređaja kojima upravlja Dom.

U poruci osoblju navodi se da će svi koji imaju TikTok na svom uređaju biti kontaktirani da ga uklone, a buduća preuzimanja aplikacije su zabranjena.

Zakon o potrošnji od 1,7 biliona dolara, koji je Senat usvojio prošle sedmice, također obuhvata i zabranu korištenja TikToka na skoro svim uređajima koje je izdala američka administracija.

Nakon što zakon bude potpisan, zabrana će obuhvatiti gotovo sve agencije američke vlade.

(Izvor: Agencije)