Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izglasao je ukidanje akciza na gorivo, što je trebalo dovesti do njegovog pojeftinjenja između 30 i 40 feninga u trajanju od jednog mjeseca. Međutim, budući da je Zakon o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini usvojen u različitim tekstovima u dva doma, morat će ići na usaglašavanje. Iako je Predstavnički dom ovaj zakon usvojio još u martu, bit će neophodno da usvojeni tekst Zakona u Domu naroda ponovno usvoji Predstavnički dom. Sve govori u prilog tome da će biti dovedeno u pitanje ukidanje akciza na gorivo i na samo trideset dana jer je teško očekivati da Predstavnički dom prihvati amandman Dušanke Majkić da ukidanje akciza bude na snazi samo mjesec, što su podržali delegati SNSD-a i HDZ-a.

To nije spriječilo opoziciju da za ovakav rasplet pronađu krivca u SDA iako su delegati iz SDA bili za olakšavanje situacije građanima kroz ukidanje ovog nameta. Među prvima koji se javio i prozvao bošnjačke delegate bio je Predrag Kojović, nekadašnji predsjednik Naše stranke i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini. On je, naime, u isti koš s destruktivcima iz SNSD-a i HDZ-a odlučio staviti, ko zna koji put dosad, i delegate iz reda bošnjačkog naroda, isturajući time u prvi plan one iz SDA.

“15 članova Doma naroda, navodno, predstavlja tri naroda u BiH. Tih 15 ljudi je odlučilo da ne ukine akcize na gorivo. U oktobru ćemo vidjeti jesu li to uradili u ime naroda ili u ime sebe i svojih stranaka”, napisao je Peđa Kojović na Twitteru.

Iako u ovom slučaju glavni krivac za nestupanje na snagu izmjena Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovine ima svoje ime i prezime – Dušanka Majkić – ona, čini se, nije sporna nekadašnjem čelniku Naše stranke. Nije mu, čini se, bitno što SNSD i HDZ sistemski rade na siromašenju, u krajnjoj liniji i raseljavanju stanovništva Bosne i Hercegovine, ali mu je očigledno bilo bitno da i Bošnjake udrobi u sataraš destruktivaca.

Kojović besramno optužuje svih petnaest delegata za protivljenje ukidanju akciza na gorivo iako svi nisu isto glasali, što je i njemu jasno. Možda se Kojović prebrojao, ali je mnogo vjerovatnije da je odlučio namjerno slagati javnost. Spominjanjem oktobra, aludirajući na nadolazeće izbore, pokušao je otkinuti koji glas svojim političkim oponentima, a pritom nije ni svjestan da je laganje, zapravo, jasan znak očaja.

Rezultati glasanja pokazuju da su svi Bošnjaci, glasali protiv, uključujući i one iz SDA: Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Denis Bećirović, Munib Jusufović. Protiv su bili još i Zlatko Miletić te Mladen Bosić.