Popis sa imena onih koji neće učestvovati na predstojećim Olimpijskim igrama je zvučan, što naravno ne znači da će Igre biti nižerazredan događaj. No, strah od koronavirusa, nedovoljno dobra forma za nastup na Igrama ili ozljede ostavili su brojne poznate sportaše širom svijeta bez karte za Tokio.

Rafael Nadal je nakon polufinala Roland Garrosa odustao od Olimpijskih igara.

Brazilski fudbaler Neymar, osvajač srebra u Londonu i zlata u Riju želio je nastupiti u Tokiju ali mu je to zabranio njegov klub PSG  koji želi da se Brazilac odmori nakon što je učestvovao na Copa America i usredotoči se na predstojeću sezonu.

Kada je atletika u pitanju, dva su odsustva koja privlače pažnju. S jedne strane Mo Farah. Prvak u Londonu 2012. i Riu 2016. neće se moći boriti za treće uzastopno zlato u Tokiju jer nije uspio izboriti olimpijsku normu. Osim njega, sprinter Sha'Carri Richardson neće biti na Igrama nakon pozitivnog testiranja na kanabis.

U Tokiju neće biti ni Sun Yanga, plivača sa osvojenih šest medalja, od kojih tri zlatne.

LeBron James, jedan od najvećih košarkaša u NBA ligi, odlučio je ovo ljeto odmoriti se kako bi se oporavio za narednu sezonu. Pandemija je spriječila nastup gimnastičarki Alyni Mustafini. Ni Caster Semenya neće biti u Tokiju zbog pravila Svjetske atletske federacije u pogledu nivoa testosterona u tijelu južnoafričke sportašice.