U zadnje vrijeme u javnosti na različite načine tretira se pitanje Lakišića harema u Centralnoj zoni Mostara. Tačnije, u fokusu pažnje je nastavak nelegalne gradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta na tom lokalitetu. Cijeneći interesovanje naših džematlija, onih koji su istinski uz Islamsku zajednicu i njenu dvodecenijsku borbu za ovaj lokalitet, u današnjoj hutbi ćemo dati osvrt na pitanja koja se postavljaju. Islamska zajednica nije i neće odustati od borbe za Lakišića harem.

Nikakav sporazum s gradskim vlastima nije napravljen o tome da se mi odričemo prava na Lakišića harem. Nakon demokratskih protesta naših džematlija u junu mjesecu kojima je javnosti skrenuta pažnja na diskriminaciju Islamske zajednice, Gradske vlasti su obećale da će krenuti s rješavanjem paketa dugogodišnjih neriješenih sedamnaest predmeta koji stoje u ladicama gradske Uprave. Nažalost, Islamska zajednica ne može zaustaviti nelegalnu gradnju tzv. Kazališta i otimanje Lakišića harema.

To može uraditi Sud pred kojim je Gradski pravobranilac pokrenuo postupak da se ispitaju mutne radnje oko izdavanja dozvola za tu zgradu. Ako bude i mrve zemaljske pravde i sudskog poštenja utvrdiće se nepravilnosti i osporiti ono što se nelegalno zida i uzdiže. A uzdiže se novi „Berlinski zid“, s prefiksom velikohrvatske i katoličke nadmoći posred Mostara. Protiv toga jedino se istinski, u ime Bošnjaka, borila i bori Islamska zajednica. I ostavljena je sâma da se bori, sa svojim ograničenim mogućnostima i kapacitetima. Islamska zajednica i muftija nisu vlast. Mi nismo donosioci odluka.

Odluke donosi vlast na čelu sa Gradonačelnikom, koji lijepo priča, a ne ispunjava obećano. Vlast na nivou Grada Mostara čine i Bošnjaci koji participiraju u Gradskom vijeću. Oni su prava adresa koja treba odgovoriti na upite džematlija dokle se stiglo sa nerješavanjem predmeta Islamske zajednice i ima li izgleda da će se početi rješavati kao što je obećano.

Bošnjacima u Gradskom vijeću narod je povjerio mandat da zastupaju i brane interese i naše Zajednice koja u punom kapacitetu daje doprinos ne samo izgradnji vjerskog i kulturnog identiteta, već je jedina adresa koja u ovom gradu i hercegovačkoj regiji dosljedno stoji na trasi borbe za dostojanstvo našeg naroda. I nećemo posustati u tome, jer se ničijeg prijekora na tom časnom putu ne bojimo, kako to Uzvišeni Allah u Kur'anu kaže opisujući vjernike, u dijelu 54. ajeta sure Al-Maida:

يُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلاَ يَخَافُونَ لَوْمَةَ لائِمٍ ذَلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَن يَشَاء وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

...oni će se na Allahovu putu boriti i neće se ničijeg prijekora bojati. To je Allahov dar, koji On daje kome hoće - a Allah je neizmjerno dobar i zna sve.

Nećemo posustati jer smo svjesni istinitosti Božije Riječi kojom nas u Kur'anu oslovljava, a gdje stoji:

وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا

وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِبُ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا

... a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći. I opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta. Allah će zaista, ispuniti ono što je odlučio; Allah je svemu već rok odredio.

Draga braćo,

Mi nećemo prestati ukazivati na nepravdu koja se čini prema nama, samo zato što smo muslimani. Ukazivaćemo na nepravdu, jer na to imamo i civilizacijsko i moralno pravo, jer su Bošnjaci svojom otvorenošću i tolerancijom sačuvali multietničku posebnost Mostara, i zato s punim pravom kažemo da ne pristajemo da Mostar bude podijeljen grad tako što će se na nekadašnjoj liniji razdvajanja izdignuti zgrade i vjerska zdanja koja na silu žele poslati poruku da je ovo Grad samo jednog naroda i jedne vjere.

Sva patriotski orjentisana politika, akademska zajednica, nevladine grupe i pojedinci bi trebali zdušno podržati takvo opredjeljenje i borbu za jednakopravnost. Jer ovo je pitanje budućnosti, ovo nije pitanje dnevne interesne politike. Naše istrajavanje u zahtjevu za uvođenjem u posjed na Lakišića vakufu i izgradnjom zgrade koja će biti bošnjačka protuteža hrvatskom kazalištu, mora se sagledavati kao nacionalno bošnjačko pitanje u borbi za ostvarenje jednakopravnosti Bošnjaka u ovome Gradu, čija se pozicija u proteklom periodu nastoji marginalizirati i dovesti nas u podređenu ulogu. U isto vrijeme, to je građansko i civilizacijsko istrajavanje u borbi za jedinstveni multietnički Mostar i razbijanje politike koja dijeli Mostar na dva odijeljena nacionalna prostora.

Pitamo se jesu li politički predvodnici našeg naroda i donosioci odlukā svjesni svoje historijske i onosvjetske odgovornosti? Neka poslušaju kako je Resuli-Ekrem posavjetovao svoga dragoga ashaba Ebu Zerra kada ga je ovaj upitao „o Božiji Poslaniče zašto mi ne dadneš neko namještenje u vlasti?

قُلتُ: يا رَسولَ اللهِ، أَلَا تَسْتَعْمِلُنِي؟ قالَ: فَضَرَبَ علَى مَنْكِبِي، ثُمَّ قالَ: يا أَبَا ذَرٍّ، إنَّكَ ضَعِيفٌ، وإنَّهَا أَمَانَةُ، وإنَّهَا يَومَ القِيَامَةِ خِزْيٌ وَنَدَامَةٌ، إلَّا مَن أَخَذَهَا بحَقِّهَا، وَأَدَّى الذي عليه فِيهَا.

Poslanik ga potapša po ramenu pa mu reče: O Ebu Zerre, ti si doista slabašan (ne u imanskom i moralnom smislu slabašan, već tvoje vještine i sposobnosti nisu za vlasti), a vlast je emanet (povjerenje) zbog kojeg će na Sudnjem danu ljudi doživjeti poniženje i gorko kajanje, osim onoga ko istinski preuzme vlast kao emanet, jer je dostojan da je preuzme i ispuni ono što se od njega traži.“

Poštovana braćo,

Islamska zajednica na čelu sa dvojicom muftija je u protekle dvije decenije ukazivala na nepravdu, diskriminaciju i bezočno otimanje Lakišića harema. Želeći ostaviti svjedočanstvo o istrajavanju i nepristajanju na podređen položaj naše Zajednice i našeg naroda ovdje, odlučili smo da izdamo knjigu Lakišića harem- trajanje i otimanje koja će svjetlo dana ugledati uskoro, a u kojoj ćemo javnosti dati hronologiju uz dokumente iz arhive i gdje će se akteri moći prepoznati (oni koji su se borili za pravdu i dostojanstvo našeg naroda u Mostaru i oni koji su na račun Bošnjaštva krčmili naše nacionalne interese-nek sve ostane zapisano za historiju i buduća pokoljenja). Politika hegemonije kojoj su izloženi Bošnjaci na ovim trusnim hercegovačkim prostorima je konstantna i nema nimalo sumnje da će tako i u budućnosti biti.

Neka nikada Bošnjaci ne budu zavarani da će se stvari lahko mijenjati i da će politika dominacije splasnuti. Uvijek su na ovim prostorima bile i biće važne nacionalne, vjerske i kulturne odrednice, a Mostar i Mostarci su skupo platili odrođavanje od sebe u socijalističkoj fazi izgradnje tzv. bratstva i jedinstva. Svoj identitet treba čuvati i izgrađivati, a tuđi poštovati.

Novim generacijama muslimana Bošnjaka kojima je sudbina predodredila da se rode, rastu i stasavaju u ovome Gradu, preporučujemo da budu dosljedni u borbi za svoja politička, jezička, vjerska i kulturna prava. Neka se ne odriču nijednog djelića onoga što im pripada, i neka nikada ne očekuju da će ih sunce „ogrijati sa onih strana“ odakle se bjesomučno i rušilački razaralo višestoljetno nasljeđe prelijepog Mostara i njegova Mosta. Sloboda i prava Bošnjacima se ne poklanjaju, za njih se moraju ustrajno i jedinstveno boriti!

Bože Svemogući, ojačaj naše zajedništvo u vjeri, u naša srca usadi ljubav prema vjeri, rodnoj grudi, prema braći i sestrama i sačuvaj nas od spletki dušmana. Budi naš Pomagač i Zaštitnik! Āmin.