Ko bi mogao i zamisliti da će tim Romana Abramoviča, koji je u februaru osvojio jedinu titulu koja mu je nedostajala, Svjetsko klupsko prvenstvo, dva mjeseca kasnije biti jedan od najnestabilnijih klubova na planeti. Da će prvak Europe i svijeta proživjeti pravu kalvariju, biti gotovo bez novca, čekajući ustupke britanske vlade, s otvorenom rasprodajom igrača.

Dok ruski oligarh nastavlja tražiti utočište za svoje bogatstvo, engleski klub krvari na smrt: igrači su morali plaćati benzin da bi putovali iz svog džepa, a čelnici kluba i dalje su na svojim pozicijama, ali bez ikakve ovlasti za donošenje odluka. Zapravo, ona koja je bila Abramovičeva desna ruka, Marina Granovskaia, generalna direktorica Chelseaja, nastavlja se pojavljivati, ali bez izvršne sposobnosti. Ona ne može obnavljati ugovore, potpisivati ​​igrače ili izvoditi bilo kakvu vrstu operacije osim svakodnevnih.

Plavcima je zamrznuta je imovina. Novac ulazi samo od televizijskih prava i to ide u fond za isplatu plaća. Platni spisak iznosi 30 miliona eura mjesečno. Zabrinutost je sve veća.

Vlada im je dala malo više zraka. To im je omogućilo da potroše do 900.000 funti na utakmice na Stamford Bridgeu i otvara vrata prodaji ulaznica za gostujuće utakmice, Ligu prvaka, FA kup i ženske utakmice kod kuće. Novac od prodaje karata za Premier ligu će ćini ligi, FA ili UEFA-i i tamo će ostati dok se ne riješi institucionalna situacija.

Još uvijek nema definitivnog datuma za prodaju kluba, iako je utvrđeni rok 18. april, kada će biti poznat Abramovičev nasljednik sa liste od četiri kandidata koji su se do danas prijavili. Tu je vlasnik Boston Celticsa Stephen Pagliuca, Todd Boehly, suvlasnik Los Angeles Dodgersa, Martin Broughton, bivši predsjednik British Airwaysa i Liverpoola te porodica Ricketts, vlasnici Chicago Cubsa.

Iz Engleske već upozoravaju da Chelsea neće moći isplatiti plaće ako uskoro ne dođe do ove prodaje. Mogućnost da ispadnu iz Lige prvaka, vrlo realna nakon  poraza od Real Madrida u prvoj utakmici četvrtfinala, pretpostavlja težak ekonomski gubitak. UEFA dodjeljuje klubovima grupne faze ukupno 15,64 miliona eura za učestvovanje u grupnoj fazi UCL-a. U ovoj fazi bit će i bonus za svaku pobjedu, koji će iznositi 2,8 miliona eura. Za svaki remi dobit će se  930.000 eura.

Uz zamrznutu imovinu, bez ovog prihoda i s depresijom koja vlada na terenu, budućnost Chelseaja visi u zraku.