U ulici Džemala Bijedića, u sarajevskoj općini Ilidža, u utorak je oko 16.25 sati došlo je do pucnjave tokom koje je ubijen švedski državljanin Harris Österdahl (H.L.O.). Njegovu je smrt na licu mjesta konstatirao ljekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Operativnim radom, policijski službenici su došli do saznanja da se u vezu s izvršenjem ovog krivičnog djela može dovesti muškarac H.O.P. (1997.), državljanin Švedske. U saradnji sa PU Istočno Sarajevo, H.O.P. je 31. oktobra oko 19.30 sati lociran i lišen slobode na području Istočnog Sarajeva, te smješten u službene prostorije Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Na osnovu naredbe Kantonalnog suda u Sarajevu, izvršen je pretres stana na području općine Ilidža, a koji je koristio smrtno stradali H.L.O.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju ovog krivičnog djela, saopćeno je iz MUP-a KS.  

Švedski mediji navode kako je ubistvo u Sarajevu dio velikog sukoba unutar kriminalne mreže "Foxtrot" koja je u središtvu vala nasilja u Stockholmu i Uppsali.