Istanbul će večeras biti domaćin finalnog duela Lige šampiona između fudbalera Manchester Cityja i milanskog Intera, a navijači oba tima već pristižu na Aerodrom Istanbul.

Mnogi avioni na vanrednim linijama iz Italije i Velike Britanije već su ranije sletjeli na Aerodrom Istanbul.

Navijači su pjesmama i navijanjem po ulasku na aerodrom najavili večerašnju atmosferu na Olimpijskom stadionu “Ataturk“.

Dolazak navijača očekuje se sve do večernjih sati.

Finale Lige šampiona igra se večeras na Olimpijskom stadionu “Ataturk“ s početkom u 21 sat. Olimpijski stadion “Ataturk“ može primiti 72.000 navijača.

Manchester City i Inter sastat će se prvi put u finalu. City je do finala došao pobjedom nad Real Madridom, dok su Nerazuri kartu za Istanbul bukirali dvostrukom pobjedom i ukupnim polufinalnim rezultatom 3-0 protiv gradskog rivala AC Milana.

Mnogi navijači prije meča odlučili su posjetiti historijska mjesta kao što su džamiju Aja Sofija, džamiju Sultana Ahmeda, baziliku Cisterna i mnoge druge znamenitosti.

Također, brojni navijači družili su se uz muziku na poznatom istanbulskom trgu Taksim.

John Dutson iz Engleske kazao je da je u Istanbul došao sa prijateljima i sinom.

“Posjetili smo Fatihovu džamiju, sada ćemo posjetiti džamiju Sultana Ahmeda. Navijamo za Manchester. Svom timu želim poručiti da vjeruju u sebe”, kazao je ovaj navijač.

Ian Utchrech, koji navija za Manchester City, rekao je da očekuje pobjedu svog tima.

“Mislim da ćemo večeras lahko pobijediti. Moja procjena je da ćemo slaviti s 4:0. Došli smo u Istanbul prije dva dana. Obilazimo grad, a poslije ćemo gledati meč”, rekao je.

Pavlo Riva, navijač Intera, kazao je da dolaze iz Milana.

“Borit ćemo se za pobjedu večeras. Posjetili smo danas džamije u Istanbulu. Jučer smo posjetili različita historijska mjesta”, kazao je ovaj navijač.

Par iz Indonezije Atio i Gesra Maro istakli su da navijaju za Manchester City i nadaju se da će pobijediti sa 3:0.

Englesko-talijansko finale lige šampiona igralo se u Istanbulu i 2005. godine, kada je u jednom od najboljih i najuzbudljivijih finala ovog takmičenja Liverpool pobijedio u meču protiv AC Milana nakon boljeg izvođenja penala. Bilo je to finale preokreta u kojem je Milan imao vodstvo od 3:0.

Infografika preuzeta sa Statiste upoređuje prihode, praćenja društvenih medija i sponzorske ugovore učesnika ovogodišnjeg finala Lige šampiona.