Dok je više od 35.000 Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na Gazu, još 13.000 i dalje se vode kao nestali, ali je taj broj vjerovatno veći. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Euro-Med Human Rights Monitor uputila je hitan apel da se izvrši potraga za hiljadama Palestinaca koji su nestali u Gazi od 7. oktobra, usljed napada koji su većinu ovog područja ostavili u ruševinama.

Strahuje se da bi hiljade civila mogle biti zarobljene ispod ruševina srušenih zgrada u Gazi, nasilno nestale, pogubljene ili pokopane u neobilježenim masovnim grobnicama. U napadu Izraela, koji je uključivao hiljade zračnih napada, poginulo je najmanje 33.545 Palestinaca, a 76.094 je povrijeđeno.

"Odlučan međunarodni pritisak na Izrael je neophodan kako bi se olakšao rad pojedinaca i ekipa koje rade na uklanjanju ovog ruševina, uključujući ekipe civilne odbrane", navodi se u saopćenju grupe.

„Također se mora izvršiti pritisak na Izrael da objavi informacije o sudbini hiljada palestinskih zatvorenika i pritvorenika iz pojasa Gaze koje drže snage izraelske vojske, plus onih koji su bili žrtve ubistava, nezakonitog pogubljenja i prisilnog nestanka u izraelskim zatvorima i pritvorskim centrima."

Izrael je pohapsio hiljade civila u Gazi i optužio ih da su članovi Hamasa, uključujući medicinare, novinare i druge društveno aktivne osobe. Zatočenici se drže u logorima i zatvorima gdje je, kako se navodi, rasprostranjena užasna tortura i maltretiranje, što je dovelo do smrti zatvorenika i amputacije udova zbog ranjavanja.

Grupama za ljudska prava i drugim nezavisnim posmatračima zabranjen je pristup zatvorenicima, što predstavlja kršenje osnovnih univerzalnih ljudskih prava, i nisu u mogućnosti da odgovaraju za nestale. Zbog svega ovoga mnogi Palestinci u Gazi ne znaju da li su njihovi najmiliji zatočeni ili mrtvi.

"Okolnosti oko smrti ovih zatočenika izraelska vojska još nije objavila, niti je bilo koji nezavisni istražitelj bio u mogućnosti da potvrdi ili utvrdi detalje njihove smrti", rekli su iz ove organizacije

Razorna izraelska opsada također je lišila Gazu osnovne mašinerije ili stručnjaka koji su potrebni civilnim spasilačkim timovima da iskopaju ruševine bombardiranih zgrada kako bi izvukli tijela ili povrijeđene. "Tijela ovih žrtava nisu ekshumirana, njihov identitet nije utvrđen, a njihovi posmrtni ostaci nisu vraćeni, niti su njihovi rođaci obaviješteni", dodaje Euro-Med.

Monitor je brojao samo one koji su prijavljeni kao nestali, a zbog napada i masovnog raseljavanja ljudi koji su u toku, priznao je da je stvarna brojka nestalih vjerovatno još veća.