Moderna država Saudijska Arabija stvorena prije samo devet desetljeća vuče korijene od Ibn Sauda, ​​patrijarha dinastije Al Saud, što na arapskom znači "kraljevstvo čistog porijekla kuće Saud". Njegova vladavina započela je 1932. do njegove smrti 1953. Neki od njegovih 37 sinova naslijedili su ga na dužnosti.

Magazin Forbes izračunao je Al Saudovo bogatstvo na 1,6 triliona dolara, no mora se uzeti u obzir da tu porodicu čini više od 15.000 članova, od kojih 2000 ima direktan pristup tom nemjerljivom bogatstvu. Najpoznatiji posljednjih godina su princ Alwaleed bin Talal Al Saud (67) koji bi imao oko 200 milijardi dolara i Mohamed Bin Salman (36), prijestolonasljednik koji ima oko 50 milijardi dolara i koji ima otvoreniju viziju opresivnog saudijskog društva.

MBS voli uživati ​​u životu punom parom. Na jednom od zidova njegove luksuzne jahte Serene, duge 134 metra i procijenjene na 485 miliona eura, visi slika Leonarda da Vincija, koju je kupio na aukciji za 389 miliona eura.

U toj želji za osvajanjem i očuvanjem jednog od najmoćnijih prijestolja na svijetu, mito, prisluškivanje tajnih službi, pokušaji atentata i zatvaranje prinčeva koji se protive Mohamedu Bin Salmanu su svakodnevnica. Unatoč tome što je dao ženama malo više slobode, mogu voziti i ići na fudbalska igrališta, i uključen je u megalomanski projekt Vizija 2030 koji zemlju želi pretvoriti u ekonomski epicentar koji povezuje Evropi, Africi i Aziji, neki stručnjaci kažu da nije baš šri čistoj svijesti.

Saad al Jabri, bivši saudijski špijun, priznao je u programu CBS News da je sadašnji moćnik iz Rijada pokušao okončati život kralja Abdullaha ruskim otrovnim prstenom koji ne bi ostavio trag. Međutim, kralj je umro prirodnom smrću.

No, od svih saudijskih kraljevskih obitelji, ružičastom tisku najzanimljiviji je bio arapski kralj Fahd kao i njegov brat, kralj Salmán Bin Abdulaziz (86) koji je obolio od Alzheimera i tako ostavio tron Mohamedu Bin Salmanu.