Kina planira veliku ekspanziju eksploatacije bakra u Srbiji jer se očekuje da će potražnja za metalom, koji je ključan za globalnu energetsku tranziciju, premašiti ponudu, objavio je Bloomberg u ponedjeljak.

Zijin Mining Group, najveći kineski rudnik zlata i jedan od vodećih proizvođača bakra u zemlji, treba da poveća eksploataciju bakra u svom rudniku bakra i zlata Čukaru Peki u istočnoj Srbiji, navodi se u saopćenju.

Kompanija je prije oko dve godine otvorila pogon Čukaru Peki i već je uložila 678 miliona dolara u puštanje jame u funkciju. Sada Kina želi da buši dalje, skoro dva kilometra, kako bi došla do više rezervi.

˝To su ogromne rezerve koje zahtjevaju dodatnu infrastrukturu, dodatna ulaganja od oko 3,5 do 3,8 milijardi dolara˝, rekao je za Bloomberg Branko Rakočević, visoki zvaničnik rudnika u Srbiji.

Rudnik, koji se nalazi u istočnom Boru, podeljen je na gornju i donju zonu. Proizvodnja u gornjem dijelu je prošle godine dostigla 111.000 tona bakra i 152.000 unci zlata. Njegov projektovani kapacitet se procjenjuje na 91.400 tona bakra i 2,5 tona zlata godišnje, sa potencijalnim najvećim kapacitetom od 135.000 tona bakra i 6,1 tona zlata.

Kada obje zone dostignu svoj puni kapacitet, rudnik Čukaru Peki mogao bi da podigne Srbiju na poziciju druge po veličini evropske zemlje po proizvodnji bakra.

Trka oko proizvodnje materijala vitalnih za tranziciju zelene energije intenzivirala se širom svijeta, a Kina je postala vodeći svjetski dobavljač takozvanih kritičnih minerala. Konkretno, bakar se koristi u vjetroturbinama, električnim mrežama i električnim vozilima.

˝Bakar je tražen uvijek i svuda˝, što opravdava dugoročnu investiciju, rekao je Rakočević. ˝Tržište je dovoljno stabilno. Cijene su pale u odnosu na prošlu godinu, ali ne očekujemo veliku promjenu˝.

Prema konsultantskoj kući McKinsey, tranzicija svijeta na zeleniju ekonomiju povećat će godišnju potražnju bakra na 36,6 miliona tona do 2031. Predviđa se da će ponuda dostići oko 30,1 milion tona do iste godine, sa sadašnjih 22 miliona tona, stvarajući 6,5 miliona tona manjka na početku naredne decenije.