Anel Ahmedhodžić, defanzivac engleskog Sheffield Uniteda, nije se pojavio na okupljanju fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu koja se priprema za kvalifikacione utakmice protiv Lihtenštajna i Islanda.

Selektor Meho Kodro u ponedjeljak je kazao kako očekuje Ahmedhodžićev dolazak, naglasivši da ima problema sa povredom, podsjeća Faktor.

Sutradan, Slaven Musa, pomoćnik selektora Zmajeva, kazao je kako se Ahmedhodžić nije pojavio na okupljanju i da očekuju medicinske nalaze iz njegovog kluba. No čini se da nalazi nisu stigli, a pitanje je da li će i stići...

Siniša Mrkobrada, drugi pomoćnik selektora Kodre, danas je kazao kako su "svi zatečeni situacijom sa Ahmedhodžićem", te da će tokom dana neko ko je kompetentan objasniti šta se dešava.

Istovremeno, na zvaničnoj stranici Sheffield Uniteda jučer je objavljena vijest da je Anel Ahmedhodžić među sedam igrača ovog kluba koje očekuju reprezentativne obaveze. O povredi ni riječ...

Ipak, kako javljaju bh.sportski portali, čini se da je ipak u pitanju skandal. Tako portal SportSport piše da se stoper engleskog tima javio selektoru Mehi Kodri i rekao kako je nedolazak na okupljanje njegova lična odluka te se na tome sve završilo. Drugi, pak, mediji tvrde da je otkazao dolazak zbog povrede zadnje lože i da treba mirovanje. 

Sva je nagađanja danas je prekinuo NS BiH koji je saopćio da je Ahmedhodžić suspendovan. 

"Nakon što su poslani pozivi igračima povodom narednih kvalifikacionih utakmica UEFA za Evropsko prvenstvo 2024. protiv Lihtenštajna i Islanda, pojavili su se prvi problemi sa povredama nekoliko igrača sa zvaničnog spiska A reprezentacije. Anel Ahmedhodžić se nije pojavio na okupljanju u zakazano vrijeme, iako je od strane njegovog kluba Sheffield Uniteda dostavljen medicinski izvještaj koji potvrđuje da njegova povreda nije ozbiljnije prirode.

Članovi stručnog štaba i medicinskog tima su bezuspješno pokušali stupiti u kontakt sa Ahmedhodžićem. Niti jedan igrač nije izuzet od odgovornosti dolaska na pripreme reprezentacije, osim kada se radi o objektivnim okolnostima i sportskoj povredi. Kako se ovdje ne radi o sportskoj povredi koja sprječava njegov dolazak i boravak na pripremama u Sarajevu, Anel Ahmedhodžić je suspendovan do daljnjeg i protiv njega će biti pokrenut disciplinski postupak u skladu sa važećim propisima NS/FS BiH i Pravilnika o reprezentacijama NS/FS BiH", navodi se u saopćenju.

Kodro ima problema sa povredama i otkazima. U utorak je otpao povrijeđeni Adrian Leon Barišić, a zbog toga je u A tim iz mlade reprezentacije prekomandovan Tarik Muharemović, igrač Juventusa, koji će prema posljednjim informacijama biti u konkurenciji za susrete protiv Lihtenštajna i Islanda.

Ovo nije prvi put, podsjeća SportSport da Ahmedhodžić propušta okupljanja reprezentacije pošto je slične stvari radio i u prošlosti.

Ahmedhodžić je ranije otkazao reprezentaciji BiH kada je selektor bio Dušan Bajević, bilo je to prije tri godine pred mečeve Lige nacija protiv Nizozemske i Italije. Do sada je za reprezentaciju odigrao 21 utakmicu.