U Memorijalnom centru u Potočarima danas je na 27. godišnjicu genocida u Srebrenici, održana komemoracija, a potom i dženaza i ukop 50 žrtava zločina u kojem je ubijeno 8.372 muškaraca i dječaka.

Kolektivnu dženazu na kojoj je proučena šehidska dova i podne-namaz imamio je bivši reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić.

Nakon dženaze obratio se aktuelni reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je kazao da okupljeni na mezarju stoje svjesni težine zločina koji su počinili zli ljudi.

- Mi svoju žal za našim najmilijim, našu tugu upućujemo Tebi, Gospodaru naš koji sve čuješ, sve vidiš i sve znaš. Molimo Te, utješi naše duše i pruži nam nadu. Ovo je dan tuge i prevelike boli, dan u kojem čuješ jecaje, uzdahe i dove iz duša i srca naših tugom okovanim. Neka naš vjernički dug bude ispunjen stalnim sjećanjem na ovo planetarno zlo koje je našem narodu učinjeno i neka u nama probudi snagu i odlučnost da mu se suprotstavimo i da ga u budućnosti porazimo. Molimo Te Bože da naša srca ne otrujemo mržnjom, molimo Te za pravdu da se njoj privedu svi oni koji su tvoju riječ pogazili - kazao je reis Kavazović.

On je ovom prilikom pozvao i komšije Srebreničana da s njima podjele neizmjernu tugu i bol.
 
- Pozivamo ih da zajedno sa nama učestvuju u otkrivanju grobnica, pamćenju i sjećanju na nevino ubijene komšije, ljude, muškarce, žene i djecu koje su poznavali i s kojima su živjeli - kazao je Kavazović.