Ruski šahovski velemajstor i, prema mišljenju mnogih, jedan od najvećih šahista svih vremena Gari Kasparov, ujedno i počasni građanin Kantona Sarajevo, od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara putem društvenih mreža ukazuje na pogubnost akcija Vladimira Putina.

U najnovijoj objavi na Twitteru on ističe da je nazvan ratnim huškačem 2014. godine kada je rekao da ruski predsjednik neće stati s Krimom i Istočnom Ukrajinom. Sada, kaže, svi priznaju da je bio upravu, ali se, čini se, želi ponoviti ista greška.

"Pustiti Putina da uništi Ukrajinu povećava opasnost od većeg sukoba, uključujući nuklearni. Putin bombardira bolnice, skloništa i domove za penzionere u Ukrajini. Ali rečeno nam je da slobodni svijet ne smije djelovati da pomogne osim ako se te bolnice, skloništa i domovi za penzionere ne nalaze unutar određenih linija na mapi. Ti životi su važni. Ta djeca su bitna. Ne radi se o NATO-u. Ne postoji ugovor koji kaže da je SAD-u i drugim velikim silama slobodnog svijeta zabranjeno da brane Ukrajinu, koja umire da ih zaštiti. Postoji samo strah, isti onaj strah iz 2014. godine, a nas su doveli ovamo", napisao je.

Istakao je da Biden i njegovi medijski branioci ponavljaju argumente Obamine administracije i njegovih medijskih branioca iz 2014. godine: "Herojska suzdržanost! Previše ste usijani, velemajstore Kasparov, sačekajmo i vidimo!"

"Čekali smo. Vidimo. Čim je prvi ruski tenk prešao granicu Ukrajine, Zapad je Putina proglasio vladarom najveće zemlje u Evropi. Više nije suverena, više nije dozvoljeno pozivati ​​saveznike da se bore na ukrajinskoj teritoriji u njenu odbranu. To može samo Putin. SAD i Evropska unija žele da se vrate svojoj udobnoj korupciji, kupuju rusku naftu i gas, primenjuju slabe sankcije, govore o demokratiji, pozivaju Putina na samit u Davos. Diktatori uvijek eskaliraju, a Zapad stalno odustaje. Ali ovaj put postoji problem – Ukrajina odbija da odustane", dodao je Kasparov.

Navodi kako Zapad voli da gubi polahko, da prebacuje teške odluke sljedećoj administraciji, da prebacuje posljedice na tampon države.

"Sada ih je Ukrajina razotkrila jer Ukrajina ne želi da gubi polahko, ne želi uopće da izgubi. Ukrajina želi da pobijedi. Pomozite joj da pobijedi. Dajte avione, dronove i oružje dugog dometa koje će Ukrajini omogućiti da udari na izvor i zaštiti svoj narod. Unaprijed najaviti stvaranje humanitarnih koridora, područja pod zaštitom. Ukrajina nije Putinova. Prestanite da je tretirate kao takvu", njegov je apel.