Gradonačelnicu Grada Sarajeva Benjaminu Karić zlonamjernici su prozivali zbog čestitanja „kalendara“ umjesto Božića u ovo doba prošle godine, na taj način joj, ruku na srce, nepravedno pripisivajući nacionalizam. No čini se da bi bolje prošla da je javnost ostala ubijeđena da je nacionalista i šovinista umjesto što iz objave u objavu na društvenim mrežama dokazuje da je neznalica.

Katolici i protestanti danas slave svoj najveći vjerski blagdan – Božić, a gradonačelnica Karić odlučila je iskoristiti ovaj dan kako bi uputila prigodnu čestitku.

„Našim sugrađanima katolicima upućujem iskrene čestitke u povodu velikog hrišćanskog blagdana Božića. Neka Božić ojača vašu duhovnu snagu i optimizam i protekne u solidarnosti prema čovjeku u ispunjenju njegovih potreba, neka donese mir duši, radost srcu i porodici, u duhu uzajamnog razumijevanja i povjerenja. Želim da Dan Hristovog rođenja provedete u miru, dobrom zdravlju, zadovoljstvu, okruženi najmilijim, komšijama i prijateljima. S tim željama, blagoslovljen i čestit Božić“, riječi su Benjamine Karić.

Naizgled lijepa čestitka pokvarena je očiglednim miješanjem slova „h“ i „k“, što u ovom slučaju nije samo slovna omaška. Hrišćanima obično zovemo sljedbenike učenja istočne crkve, tj. pravoslavlja, dok u kršćane ubrajamo katolike i protestante. Suštinski, umjesto da Benjamina Karić čestita Božić katolicima i protestantima, ona u svojoj objavi konstantno koristi termin hrišćani, što je zapravo sinonim za ortodokse. Kao što svi znamo, pravoslavci će Božić obilježiti tek 7. januara, jer je poznato kako vrijeme računaju po Julijanskom kalendaru. Uostalom, pitanje je da li je iko ikada čuo od katolika ili protestanata da govore o "Hristovom rođenju" umjesto o Kristovom ili Isusovom rođenju. Benjamina Karić trebala je voditi računa o tome da se obraća katolicima pravoslavnom terminologijom.

Oni nešto dokoniji mogli bi komotno napraviti sabrana djela izvala gradonačelnice Benjamine Karić koje je napravila otkako je na ovoj dužnosti, a tviteraši, koji se uveliko već smiju visokopozicioniranoj članici SDP-a zbog današnje čestitke, izrazili su nadu da će do kraja mandata gradonačelnica glavnog grada potrefiti pravi blagdan i da će u povodu čestitke izabrati prave riječi.