Asocijacija Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine godinama kroz različite projekte spaja ljude i organizacije iz BiH, Turske, Azerbjedžana, Indonezije...

U povodu 100. godišnjice osnivanja Republike Turske i predsjedničkih i parlamentarnih izbora u saradnji sa planinarskim klubom BiH Exploreri organizuju "Karavanu prijateljstva" koja će od 12. do 21. maja prijeći 4.500 kilometara. Do sada je grupa BiH Exploreri realizovala veliki broj uspona na planine širom BiH, Hrvatske, Crne Gore.

"Asocijacija Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine je osnovana u Zenici i već 14 godina vrijedno radi na projektima podrške povratnicima, kao i na brojnim kulturnim, sportskim, edukativnim projektima kao što su promocije knjiga, izložbe širom BiH. Imamo saradnju sa bošnjačkim organizacijama u Sandžaku, Crnoj Gori, Hrvatskoj. Imamo jako puno prijatelja u svijetu, ali ipak najviše u Turskoj", kaže Imamović za Stav.

Danas je na put krenulo 42. člana Asocijacije Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine i planinarskog kluba BiH Exploreri iz devet bh. gradova.

"Tokom putovanja posjetiti ćemo 14 gradova u Turskoj, među kojima su Istanbul, Bursa, Eskişehir, Ankara, Nevşehir-Kapadokija, Aksaray, Konya, Denizli (Pamukalle, Hireapolis), Kuşadası, Söke, Güllübahce-Z-yolu, Priene, İzmir, Ayvacık, Çanakkale, Edirne. Planiran je uspon na planinu Hasandag (3250 mnv) gdje želimo postaviti mermernu ploču na kojima su zastave BiH i Turske i čestitkom za 100. godišnjicu osnivanja Republike Turske. U svim gradovima koje ćemo obići ćemo na centralnim trgovima istaknuti baner sa čestitkom godišnjice osnivanja Turske", dodaje Imamović.

On je podsjetio da je Bosna i Hercegovina nakon katastrofalnih zemljotresa pokazala i dokazala svoju bratsku ljubav sa pogođenim stanovništvom juga Turske.

Inače, Asocijacija Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine tradicionalno godinama obilježava turski nacionalni Dan djeteta na kojem se u Zenici okupi preko 6 000 mališana iz cijele BiH.