Žao mi je naroda...

Žao mi je mog naroda, pravih i istinskih Bosanaca, bilo da su Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Romi, Jevreji ili bilo koji drugi koji istinski osjećaju Bosnu i Hercegovinu svojom jedinom domovinom i žele je ravnopravnu za sve. Žao mi je jer su progonjeni vijekovima od svih drugih. Žao mi je jer su uvijek bili sami i borili se sami. Žao mi je ali ne zato što su uvijek i stalno napadani od tuđina nego zato što su uvijek i stalno bili izdani od naših.

Moja nena je pamtila od ´23 – braća Pirići iznad Lastve kod Trebinja za prvi dan Bajrama zaklani - Kraljevina SHS.

Moj otac pamti od ´43 - hapšenja po Sarajevu i na kraju vješanja na Marindvoru – NDH.

Ja pamtim od ´83 - Sarajevski proces 1 – hapšenja i dugotrajne kazne zatvora – SFRJ.

Moja djeca će da pamte od ove ´23 – Sarajevski proces 2 – montirana suđenja i presude Premijeru Novaliću i Profesorici Izetbegović - BiH.

Sto godina kroz četiri generacije progona, ubistava, zatvaranja, isljeđivanja i poniženja najboljih među nama samo zato što su htjeli Bosnu i Hercegovinu komotnu i ravnopravnu za sve, a ne samo za Bošnjake. I uvijek smo se brinuli za sve druge mnogo više nego za nas same. I uvijek smo svi znali istinu i uvijek smo tu istinu šutili.

Baš kao što znamo da su hajku na Premijera Novalića za nepostojeći kriminal nadigli istinski kriminalci, a hajku na Profesoricu Izetbegović i njene diplome nadigli baš oni sa kupljenim.

Nalogodavci svega su i sada baš kao i ´83 bili sakriveni u susjednim državama, a „đelati“ su naravno probrani Bošnjaci i Bosanci koji će od tih istih „režisera“ biti nagrađeni foteljama ili nećim drugim ovosvjetskim, materijalnim i kratkotrajnim.

Ljigavi intelektualci će odobravati šutnjom, polusvijet će podržavati govorom, a nepismena masa će razjareno aplaudirati u kamere pojedinih medija koji su agitatori i promotori hajke...

Sto godina pohađamo istu školu istorije i nismo naučili ništa. Ta se životna škola ne može kupiti, a to ovi što su kupili sve druge ne mogu da shvate. Zato ćemo ponavljati ´93-ću neke 2043-će...

Ogromna sebičnost pojedinaca i još veća naivnost uplašene mase držat će ovaj narod razjedinjen sa stalnim osječajem napuštenosti od nekoga ili nečega. Takvi smo laka meta za svakoga.

A zapravo smo samo predobri i prenormalni za ovaj bolesni podjeljeni svijet i njegov bolesni svjetski poredak u koji se mi sa svojom istorijskom genetikom zajedništva, ravnopravnosti, jednakosti i multikulturalnosti ne uklapamo jer se danas u cijelom svijetu nude samo podjele, čiste nacije, čisti fašizam, blokovi, ratovi, a jednakost i ravnopravnost ti nude samo među spolovima.

Naše okruženje se u sve to najgore svjetsko ludilo lako uklopilo ali Bosanci i Bošnjaci ne i zbog toga cijelo vrijeme smetaju. Smetaju i stradaju. I smetat će i stradat će...

E zato mi je žao mog Bosanskog naroda...