"Kao što nije sloboda zapaliti crkvu ili sinagogu, ne može biti sloboda ni paljenje Kur'ana“, rekao je Erdogan nakon današnjeg sastanka kabineta održanog u glavnom gradu Ankari.

Erdogan je ukazao na dvostruke aršine kada je riječ o ovom pitanju.

"Kada je u pitanju njihova vlastita sigurnost, oni koji ne priznaju nikakva prava, zakone i principe odjednom se sjete slobode mišljenja kada su u pitanju svetinje muslimana. U rukama ovog mentaliteta, 'sloboda misli' je alat koji legitimizira sve oblike islamofobije i ksenofobije", rekao je Erdogan.

Erdogan se također osvrnuo na val demonstracija koji preplavio Francusku nakon što je policajac ubio 17-godišnjeg mladića u blizini Pariza 27. juna.

"Nasilje je, nažalost, iznjedrilo nasilje i pokrenulo današnja događanja. Kao kroz historiju do danas uvijek je bilo da oni koji siju vjetar žanju oluju", poručio je Erdogan, te dodao:

"Želimo da ovi događaji, zbog kojih smo zabrinuti, što prije završe prije nego što se prolije još krvi i spirala nasilja poraste. Također smo zabrinuti da će ovi događaji dovesti do novog vala pritisaka, zastrašivanja i zastrašivanja imigranata i muslimana.

Na kraju je također govorio o naporima koje Turkiye ulaže u obnovi zemljotresom pogođenih područja, poručivši da je dosad započeta gradnja 180.000 stambenih jedinica.