Proiizraelski profili na društvenim mrežama, posebno oni s velikim brojem pratioca, svakodnevno se koriste lažima kako bi opravdali Izrael u činjenju ratnih zločina nad palestinskim narodom, pokušavajući svojim lažnim objavama predstaviti Izrael kao žrtvu, a Palestince kao teoriste.

Jedan od tih profila je i Aviva Klompas, savjetnica i pisac govora izraelskog ambasadora pri Ujedinjenim narodima. Ona je prije nekoliko dana podijelila sliku žene iz Palestine izvučenu iz video-zapisa. Napisala je da Palestinka u videu govori da ne želi umrijeti, da se želi evakuisati ali da ne može jer im prijeti Hamas. Klompas je još na kraju dodala još jednu laž a to je da je žena izjavila da voli više Jevreje nego Hamas.

Nije trebalo dugo a ispostavilo se da to nema veze s istinitim izjavama žene na videu. Naime, na snimku žena na arapskom jeziku govori da ne želi otići prije nego što vidi svoga sina, kojeg je prepoznala među poginulim, te da je ne zanima da li će i ona poginuti ili preživjeti.

Klompas je ubrzo nakon izbrisala svoju objavu.

Ali Klompas i slični ne prestaju s lažima, jer su im laži pored granata glavno oružje u činjenju genocida. Klompas je nedugo nakon ove objave postavila još jednu laž. Objavila je isječak iz videa na kojem se vide izraelski vojnici kako pokazuju papir ispisan na arapskom jeziku okačen na zid.

Klompas je napisala da je papir pronađen u podrumu dječije bolnice, te da se na njemu nalaze imena Hamasovih “terorista” koji su čuvali taoce iz Izraela.

A istina je da se na papiru nalazio kalendar, odnosno dani u sedmici napisani na arapskom jeziku. I ovu objavu je Klompas ubrzo izbrisala.

Međutim, cilj je postigla. Na društvenim se mrežama laži brzo šire, a istina ih sporije sustiže, što Izrael svakodnevno koristi.