Broj registriranih zaraženih osoba virusom korona u Kantonu Sarajevo posljednjih je dana u stalnom porastu. Nepoštivanje propisa moglo bi izazvati velike posljedice, tim prije što se vakcinacija, pogotovo ona masovnija, još ni ne nazire.

Današnjih 246 novozaraženih vjerovatno je, nažalost, samo signal koji upućuje da gori pandemijski dani u Kantonu Sarajevo tek dolaze. To nam je jasno na osnovu dosadašnjih saznanja o eksponencijalnom širenju zaraze virusom SARS-CoV-2. Pojava slučajeva s mutiranim, zaraznijim, sojevima dodatni je znak za oprez i maksimalno poštivanje osnovnih propisa, nošenja maski, održavanja propisane distance, izbjegavanja boravka u zatvorenim prostorima s više osoba i slično.

Smrtnost u Kantonu Sarajevo posljednjih mjeseci 2020. godine znatno je povećana u odnosu na ranije godine, ali i u odnosu na prvu polovinu prošle godine. Kao što se vidi iz grafikona, sve do jula, izuzimajući mart, smrtnost u Kantonu Sarajevo bila je niža nego u 2019. godini. U to je vrijeme i smrtnost službeno povezana s virusom korona bila u ovom Kantonu izuzetno mala.

U periodu od početka prošle godine do jula 2020. ukupno je zabilježeno 155 smrtnih slučajeva manje nego 2019. godine. U sljedećih šest mjeseci smrtnost je bila povećana za 1.014, od čega je skoro 60% bilo u novembru i decembru.

Ukupan broj umrlih u odnosu na prošlu godinu u Kantonu Sarajevo veći je za 859, odnosno za 20,6%, a u pandemijskim mjesecima povećan je za ukupno 31%.