Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da njegova zemlja vrlo ozbiljno gleda na perspektivu zemalja Zapadnog Balkana u Europskoj uniji (EU), javlja Anadolu.

“Kao Njemačka, vrlo smo ozbiljni po pitanju EU perspektive zemalja Zapadnog Balkana. Želio bih reći da se to posebno odnosi na Sjevernu Makedoniju”, rekao je Scholz na konferenciji za novinare nakon sastanka s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovacevskim u Berlinu.

Naglašavajući da Njemačka ima “veliko poštovanje” prema makedonskom identitetu, jeziku i historiji, kao i prema reformskim naporima Sjeverne Makedonije na putu u EU, Scholz je rekao: “Planirani ustavni amandman sada je od izuzetne važnosti. Mnogo doga zavisi o njegovom uspjehu. Znam da to nije lagan zadatak ali potrebno u kontekstu otvaranja puta procesu pristupanja Europskoj uniji.”

Upitan o odnosima Kosova i Srbije, Scholz je rekao da postoji sporazum između dvije zemlje koji je predložen i ispregovaran te da se očekuje njegova provedba, te rekao kako se nada da će svi učiniti svoj dio kako bi dobrosusjedski odnosi bili mogući.